Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här funkar den nya trädgårdstrenden

Foto: Maria Östberg / Maria Östberg
I ”bokashimetoden”, görs matavfall om till kompost inom loppet av bara några veckor.Foto: Sara Bäckmo

En effektiv och hållbar trend har fått ett uppsving i svenska trädgårdar.

Det handlar om ”bokashimetoden”, där matavfall görs om till kompost inom loppet av bara några veckor.

– Det är en av de viktigaste byggstenarna i kretsloppet i min trädgård, säger Sara Bäckmo som driver bloggen ”Skillnadens Trädgård”.

Brukar du kompostera mat?

Komposten spelar en nyckelroll i många lyckade trädgårdar, men att hitta tid att ta hand om den kan vara knepigt. 

Därför har många nu vänt sig till en ny trend: den så kallade ”bokashimetoden”.

Processen är förhållandevis enkel. Hushållsavfall varvas med bokashiströ i en hink som kan tömmas på vätska. Ströet, som är gjort på svampar och jästbakterier, hjälper till att snabbt fermentera matavfallet. Samtidigt binds också kolet i matresterna till jorden, i stället för att bli till koldioxid.

– Det handlar om maskineriet att integrera hushållet i trädgården och att inte bara få gödsel utan att också hitta hållbara sätt att odla, säger influencern Sara Bäckmo, som driver trädgårdsbloggen ”Skillnadens Trädgård”.

Hushållsavfall varvas med bokashiströ i en hink som kan tömmas på vätska.Foto: Sara Bäckmo

”Kan få jord på två veckor”

Fyrbarnsmamman har utöver sin trädgårdspassion ett hektiskt schema. I det hänseendet har bokashimetoden hjälpt till att spara viktig tid.

– Jag finfördelar inte min bokashikompost utan kan langa ner ett helt äpple som blivit dåligt eller ett köttben. Om man finfördelar sin kompost kan man få jord på två veckor, annars handlar det om fyra veckor. Men då ska man jämföra med vanlig kompost som är mycket mer komplicerat, säger Sara Bäckmo.

Tillsammans producerar familjens sex medlemmar fem liter färsk kompost per dygn. Därefter går komposteringen snabbt.

Ströet, som är gjort på svampar och jästbakterier, hjälper till att snabbt fermentera matavfallet.Foto: Sara Bäckmo

Komposten används sedan till flera olika delar av trädgården, bland annat som näring i krukor, i trädgården och i växthuset.

– I bokashikomposten får jag väldigt kompakta och lätthanterliga plantor som sätter sjukt mycket frukt. Till exempel har jag paprika nu som producerar dubbelt så mycket frukt från mindre plantor jämfört med paprika som jag har satt i annan jord, säger Sara Bäckmo.

Enligt influencern behövs det inte heller något stort hushåll för att metoden ska lyckas. Det räcker med en liten hink för att få hållbar näring till sina plantor.

– Att inte behöva göra ett stort och tungt fysiskt arbete gör att den som är äldre också kan göra det här, vilket gör bokashi till ett så bra alternativ.

Så använder du bokashi

Användandet av bokashiströ kommer ursprungligen från japan. Ströet består av svampar och jästbakterier som bidrar till en snabb fermentering av matavfallet.

 

Så här använder du bokashi i din trädgård:

 

Häll bokashiströet i botten av en hink med tappkran

Lägg ner avrunnet organiskt matavfall

Tillsätt en till två matskedar bokashiströ per liter köksavfall

Lägg på hinkens lock

Tappa av jäsningsvätskan stundvis genom att öppna tappkranen

Låt hinken stå i rumstemperatur i en till två veckor när den är full 

När hinken slutar avge vätska är bokashin klar att använda

Förvara bokashin utomhus eller på en sval plats inomhus

 

Källa: Sara Bäckmo, Greenfoot.se 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.