Så gör du lyxig veganmat – på studentbudget

Så kan du som konsument vinna på butikernas kamp för att minska matsvinnet.
Emma och Amelia Oller Westerberg blev veganer för klimatets och djurens skull.
Foto: Privat
I helgen delades Djurens Rätts nyinstiftade utmärkelse Elna Tenow-priset ut för första gången. Här är vinnarna Emma och Amelia Oller Westerberg tillsammans med Djurens rätts förbundsordförande Camilla Bergvall.
Foto: Djurens rätt
Över 30 000 personer följer systrarnas Instagramkonto.
Foto: Instagram

Det började med att studentkompisarna var nyfikna på vad enäggstvillingarna hade med sig för väldoftande mat till lunch. 

Nu har Amelia och Emma Oller Westerbergs Instagramkonto ”Vegansk matlåda” över 30 000 följare.

– Vi lever ju på studentbudget, men det går ändå att göra jättegod och piffig veganmat, säger de 23-åriga systrarna som precis fått pris av Djurens rätt. 

I helgen blev Emma och Amelia Oller Westerberg de första mottagarna av Djurens rätts nyinstiftade utmärkelse Elna Tenow-priset. Motiveringen var att de på mindre än tre år gått från noll följare till att engagera fler än 30 000 personer i kampen ”Att rädda världen - en vegansk matlåda i taget”.

– Priset betyder jättemycket och ger oss energi att fortsätta sprida vårt budskap om djur och klimat, menar Emma som i vår tar examen som ingenjör i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet.

Systern Amelia blir färdig ingenjör även hon, med inriktning på energisystem.

– Vi hoppas kunna jobba med klimat- och miljöfrågor. Det här är ett intresse som har växt och som finns med i bakhuvudet hela tiden när vi pluggar, reser och äter, förklarar duon.

Blev vegetarianer som nioåringar

Redan som nioåringar – då föräldrarna tyckte att systrarna var stora nog att själva få bestämma vad de skulle äta – blev Amelia och Emma så kallade laktoovo-vegetarianer (de åt ägg och mejeriprodukter, reds anm). 

– Då var det enbart för djurens skull som vi valde bort kött. När vi började på universitetet fick vi en del frågor om varför vi åt vegetarisk. När vi förklarade att det var för att vi värnade om djuren och klimatet insåg vi att vi med dessa argument egentligen borde vara veganer, säger Amelia.

Emma och Amelia Oller Westerberg startade för snart tre år sedan Instagramkontot ”Vegansk matlåda”.
Foto: Kedar Joshi

Vad krävdes av er för att ni skulle gå från vegetarisk till vegansk kost?

– Vi tar B12-tillskott varje dag, men i övrigt har det funkat hur bra som helst under de 3,5 år som vi har varit veganer. Den första månaden gav vi oss själva en köksutmaning för att lära oss en massa nya rätter, berättar systrarna.

Tanken var att de efter denna provmånad med nya recept sedan successivt skulle övergå till en helt vegansk kost, men det hela gick så bra att Emma och Amelia skippade mejeriprodukter och ägg direkt. De äter en del veganska halvfabrikat, men gör också storkok, exempelvis av egna bönbiffar.

Saker det alltid är bra att ha hemma

■ Baljväxter (ärtor, bönor, linser och jordnötter).

■ Torkade linser.

■ Krossade tomater. 

■ Rotsaker. 

■ Ris, gryner

Dessa ingredienser kan varieras i pastasåser och grytor och pimpas med olika grönsaker i säsong. 

Källa: Emma och Amelia Oller Westerberg

Berätta om något ni provlagat som inte blev gott!

– Haha, färdig vegansk falafel och vegokorv utan någonting till är inte mina favoriter precis. Det är ganska ofta som vi får idéer som inte blir lika bra på tallriken, och som därmed inte kvalar in till Instakontot. Det kan vara bönbiffar som inte håller ihop alls eller som när jag gjorde en soppa på olika sorters kål. Den luktade och smakade så illa att min pojkvän frågade om det hade hänt en olycka när han kom innanför dörren, säger Emma.

Och den mest positiva överraskningen...?

– När vänner och släktingar som inte är veganer anstränger sig och försöker bjuda på vegansk mat blir vi varma om hjärtat. Mormors veganska bullar är kanongoda! Av våra recept hör viltgrytan till följarnas absoluta favoriter. Det är röda vinbär i den och även jägare brukar medge att grytan är mustig och har massor av smaker från skogen, säger Emma. 

https://www.instagram.com/p/B4NAAbmnjGG/

Bor inte längre ihop, men lagar mat tillsammans

En del veganska halvfabrikat kostar en bra slant. Hur gör ni för att hålla kostnaderna nere?
– Vi köper mycket på extrapris. Både ur klimatsynpunkt och för att spara pengar ser vi till att inte kasta någon mat. Vi tar vara på allt, exempelvis genom att ha ”restfest”. Man kan slänga ner nästan vad som helst i en pastasås eller gryta, tipsar Amelia.

Fram till för ett år sedan bodde enäggstvillingarna ihop.

– Nu har vi var sitt boende, men vi träffas ofta ändå för vi tycker att ”Vegansk matlåda” är ett så roligt projekt att ha tillsammans. Det blir att vi ses några eftermiddagar i veckan och lagar mat som pojkvänner och syskon får vara med och provsmaka, säger Emma och Amelia.

Gör så här för att baka veganska maränger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.