Pia Björstrand, advokat och talesperson Klimataktion tycker att de nya åtgärderna är bra. Foto: / Johan TöpelPia Björstrand, advokat och talesperson Klimataktion tycker att de nya åtgärderna är bra. Foto: / Johan Töpel
Pia Björstrand, advokat och talesperson Klimataktion tycker att de nya åtgärderna är bra. Foto: / Johan Töpel
Nya lagarna träder i kraft 1 januari. Foto: JONTE WENTZELNya lagarna träder i kraft 1 januari. Foto: JONTE WENTZEL
Nya lagarna träder i kraft 1 januari.  Foto: JONTE WENTZEL

Så funkar den nya klimatlagen

Publicerad

Efter nyår träder den nya klimatlagen i kraft.

Pia Björstrand, advokat och talesperson för Klimataktion tycker att de nya åtgärderna är bra.

Nu hoppas hon att de kommer att leda till praktisk förändring.

– Jag hoppas att läget blir så akut så att man måste ta till drastiska åtgärder som krävs för att utsläppen ska gå ner. 

Den första januari börja den nya klimatlagen att gälla, samtidigt införs nya klimatmål och ett nytt klimatråd.

Målet är att Sverige bara ska släppa ut så mycket växthusgaser som den svenska skogen kan ta upp vid år 2045. 

Den nya lagen innebär bland annat att nuvarande regering, och framtida regeringar måste kunna visa hur man har arbetat för att nå klimatmålen.

Klimatrådet ska i sin tur utvärdera hur regeringen skött sig.

"Råder stor samsyn"

Pia Björstrand, advokat och talesperson på organisationen Klimataktion tycker att det är bra att regeringens arbete kommer att övervakas av ett råd.

– Regeringen måste redovisa sina mål och vad man gör för att nå dem, det klimatpolitiska rådet kan säga till i fall man tycker att målen måste skärpas.

Hon tycker också att det är bra att det finns en stor uppslutning bakom klimatåtgärderna.  

– Det råder en stor samsyn, alla partier utom ett har ställt sig bakom lagen och det gör förhoppningsvis att man får en lag som håller.

 

LÄS ÄVEN: 9 mäktiga kvinnor som driver klimatfrågorna 

 

"Lätt att skriva fina ord"

Men målen inte är tillräckliga, menar hon.

– Negativt är att målen är för lågt ställda. Vi ser att klimatkatastroferna blir värre över hela jorden och att klimatförändringarna sker mycket snabbare än man har trott – då måste politikerna också anpassa målen och de konkreta åtgärderna.

Hon hoppas att målen ska omsättas i handling. 

– Det återstår att se hur det följs i verkligheten, som vi ser i den mesta miljölagstiftningen är det lätt att skriva fina ord men det svåra är att sedan göra något åt det i praktiken, säger hon.

"Hoppas att läget blir akut"

Enligt Pia Björstrand har Sverige bra förutsättningar att nå klimatmålet i och med att vi har mycket förnybar energi och mycket skog som binder koldioxid. 

Transporter, stålproduktion och cementproduktion är enligt henne de största hindren för att uppnå målen.

– Jag hoppas att läget blir så akut så att man måste ta till drastiska åtgärder som krävs för att utsläppen ska gå ner. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag