Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så förändrades Greta Thunberg av framgången

Greta Thunberg har tilldelats Amnestys finaste pris
”Om man hade träffat mig för några år sedan, skulle man nog ha uppfattat mig som väldigt konstig”, säger Greta Thunberg till DN.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg inledde sin klimatstrejk utanför riksdagen i hösten 2018.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan förra hösten har Greta Thunberg, 16, gått från att vara en tystlåten, inåtvänd högstadielev till att bli en världsberömd klimataktivist som håller tal för världens makthavare och har nära 2 miljoner följare på Instagram. 

Resan har förändrat hennes personlighet. 

– Jag är samma person fast jag har mognat lite. Och jag har blivit världsvan, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter

I onsdags gick Greta Thunberg ut grundskolan. 

Dagen efter höll hon tal under elitkonferensen Brilliant Minds i Stockholm – med deltagare som USA:s tidigare president Barack Obama, Spotifys grundare Daniel Ek och skådespelerskan Gwyneth Paltrow. 

Resan från skolstrejken till tal för tungviktarna

Förra hösten inledde hon, som anonym 15-åring, sin skolstrejk utanför riksdagshuset i Stockholm. 

Resan från anonymitet till världsberömmelse och en enorm plattform att föra ut sitt budskap har förändrat hennes personlighet. 

– Innan jag började strejka var jag väldigt blyg. Jag pratade inte med folk som jag inte absolut behövde prata med. I skolan var jag helt tyst. Jag var väldigt nördig, satt själv och läste böcker, artiklar och studier. Om man hade träffat mig för några år sedan, skulle man nog ha uppfattat mig som väldigt konstig, säger hon till DN

Mycket har hunnit hända sedan dess. 

Fick stöd av Påven och Dalai Lama

Hon har prytt omslaget till Time Magazine och flera andra prestigefyllda tidskrifter, och beskrivits som ”planetens röst” av brittiska magasinet Wired.  

Hon har fått lyckönskningar av påven och lovordats av Barack Obama och Dalai Lama. Hon har nära 2 miljoner följare på Instagram. 

Greta Thunberg tipsar om klimatet.

Hon har talat vid FN:s klimatmöte i polska Katowice, på World Economic Forum i Davos, i brittiska parlamentet och i EU-parlamentet.   

I maj höll hon ett bejublat tal på Hollywoodstärnan och förre Kalifornien-guvernören Arnold Schwarzeneggers klimatkonferensen i Wien. 

Greta Thunberg om tiden före genombrottet: ”Olycklig”

DN frågar vad som ändrats.

– Jag är samma person fast jag har mognat lite. Och jag har blivit världsvan. Förut hade jag en ätstörning, jag kunde bara äta vissa saker, vid vissa tidpunkter, på vissa sätt. Nu kan jag äta nästan vad som helst, bara det är veganskt. Och nu pratar jag med människor. Jag småpratar fortfarande inte, om jag inte måste, men jag pratar i intervjuer, om jag ska hålla tal eller om det är något viktigt möte, säger hon till tidningen.  

Hon berättar att hon för några veckor sedan läste sin gamla dagbok som hon skrev i för några år sedan. 

– Och jag var så olycklig på något sätt. Det var ingenting som hände. Om jag hade lyckats ta mig utanför dörren och gå till mataffären var det någonting som jag skrev i dagboken och var stolt över att jag hade gjort, säger hon till DN

Här är några av kändisarna som deltog i elitkonferensen Brilliant Minds.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.