Så flyger partiledarna under valrörelsen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alliansens partiledare.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Löfven, Fridolin och Sjöstedt.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt hoppas slippa flyga under valrörelsen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När valrörelsen nu drar igång på riktigt är vårt klimat ett viktigt ämne och hur vi transporterar oss blir en het fråga.

Vissa partiledare lägger i en högre växel och minskar sitt flygande till valrörelsen.

– Jag hoppas slippa flyga under valrörelsen, det är mitt mål, säger Jonas Sjöstedt (V) till Aftonbladet.

Vänsterpartiets partiledare går ut hårt och säger att han inte ska flyga alls under valrörelsen. Men han garderar sig även med att kommentera att de även har väljare i Norrlands inland och att han därför kan bli tvungen att flyga någon gång.

– Jag är en av SJ:s trognaste kunder. Jag flyger sällan och åker massor med tåg, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Det är av miljöskäl som han avstår flyget och tar tåg i stället. Enligt Jonas Sjöstedt måste flygandet gå ner om vi ska klara klimatet. Han säger också att det är de personer, inklusive han själv, som reser mycket som behöver förändra sina val av färdmedel. Det är inte de som flyger en gång per år som är det stora problemet.

Stefan Löfven 

Statsministern Stefan Löfven (S) tycker att det är viktigt att hinna besöka olika delar av landet inom en begränsad tid. Därför kommer flyg att vara ett av transportmedlen han använder under valrörelsen, vid sidan av bil och tåg.

– Resor med flyg är en av de svåraste utmaningarna för att minska utsläppen. Klimatomställningen är något vi måste lösa tillsammans och där alla bör se över sitt bidrag vilket också statsministern gör, skriver Ingela Nilsson, Stefan Löfvens pressekreterare i ett mejl.

Ebba Busch Thor

Kristdemokraterns partiledare Ebba Busch Thor kommer att flyga under valrörelsen. 

– En partiledare som vill kunna åka och träffa väljare i hela landet måste kunna resa tidseffektivt. Så därför så kommer hon att flyga. När vi planerar resor så överväger vi olika typer av transportmedel och väljer det som fungerar bäst för den resan, det gör vi alltid, säger Sarah Hummerdal, Ebba Busch Thors pressekreterare.


LÄS MER: Sara Skyttedal uppmanar ”dumpuckon” till fler flygresor 

Annie Lööf

Centerpartiets partiledare Annie Lööf tycker att det är viktigt att kunna resa runt i hela landet och använder därför olika transportmedel.

– En av de viktigaste uppgifterna för mig som partiledare är att resa runt i Sverige, för det är först då man får en verklig förståelse för vilken politik som behövs för att hålla ihop landet. Eftersom vi är ett land med stora avstånd krävs att jag använder mig av olika transportslag. Det innebär att jag ibland åker bil, ibland tåg och ibland flyg. Så kommer det vara även i valrörelsen. Som parti klimatkompenserar vi för våra resor, för mig är det en viktig signal om att vi tar den här frågan på allvar, skriver Annie Lööf i ett mejl.

Hon menar att ny teknik och innovationer är viktigt för att minska miljöpåverkan.

– När jag reser blir det alltid en avvägning mellan tidsåtgång, tillgänglighet, och miljöpåverkan. Det gör att jag inte flyger om jag inte behöver. Ju mer vi satsar på ny teknik och innovationer, desto enklare blir det att resa miljövänligt. Det är därför vi bland annat vill se höghastighetståg i Sverige och föreslagit obligatorisk inblandning av förnybara bränslen i flygtanken, skriver Annie Lööf.

Ulf Kristersson

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommer att åka både bil, tåg och flyg under valrörelsen. Inför varje resa görs en avvägning om vad som är det mest lämpliga färdsättet, menar hans pressekreterare. 

– Eftersom vi tror att människor kommer vilja flyga även i framtiden är den stora utmaningen att underlätta en omställning till mer miljövänliga drivmedel, även inom flyget, skriver Andreas Hamrin, Ulf Kristerssons pressekreterare, i ett mejl.

Isabella Lövin och Gustav Fridolin

– Vi har inga planer på att flyga under valrörelsen. Tåg är alltid första alternativet för oss vid inrikesresor, och så har det varit under alla år och alla valrörelser, skriver Emma Stark, pressekreterare för Gustav Fridolin och Isabella Lövin, i ett mejl.

För Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin är tåg det första alternativet, även om flygresor förekommer hos statsråden. 

– Vi har alltid haft tåg som förstahandsalternativ och försöker välja andra färdsätt än flyg så mycket som möjligt. Vi åker därför mycket tåg men i arbetet som minister händer det att vi flyger ibland som en del av uppdraget. Arbetet som statsråd innebär resor över långa avstånd med begränsad tid att resa på andra sätt än med flyg, skriver Emma Stark.


LÄS MER: Isabella Lövin till Sara Skyttedal: Sluta håna 

Jan Björklund

Liberalernas partiledare Jan Björklund åker ofta bil eller tåg och försöker undvika onödigt flygande, menar presschefen. Han flyger endast på längre sträckor eller när tidsvinsten är viktig, enligt Elin Boberg. 

– Det är klart att vi alltid försöker tänka på om en flygresa är helt nödvändig eller ej, skriver Elin Boberg, presschef Liberalerna.

Jimmie Åkesson

Expressen har sökt Sverigedemokraternas pressjour som inte återkommit med något svar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.