Så få svenskar förnekar klimatförändringarna

De svarande i Novus nya undersökning om klimatoro är till stor del oroliga över klimatförändringen...
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
...och varannan tror att den är orsakad av människan.
Foto: ERIK MCGREGOR / SIPA USA/IBL

66 procent av alla svenskar är oroliga över klimatet – medan två procent inte tror att det finns någon klimatförändring alls.

Den visar en ny mätning från Novus, som har undersökt svenskarnas inställning till klimatförändringar. 

Det finns en stor övertygelse om att klimatförändringen är på riktigt, och en ganska stor oro över den. 

Nästan varannan svensk, 48 procent, tror att klimatförändringarna är till mycket stor del orsakad av människan. 

Skillnad mellan män och kvinnor

Bland kvinnor är siffran för tron på att människan är en mycket stor orsak till förändringarna högre, 57 procent, och hos männen ligger motsvarande siffra på 40 procent. Åldersmässigt är siffran högst bland 18 till 29-åringar, 66 procent, och lägst bland 65-79-åringar, 37 procent. 

Men att människan är orsaken för någon form klimatförändringar tror hela 86 procent av de tillfrågade, enligt den nya mätningen utförd av Novus.

Oron stor bland yngre

Nästan var fjärde svensk är mycket orolig över klimatförändringar, medan 43 procent är ganska oroliga. 

Samtidigt svarar endast 5 procent att de inte är oroliga alls. Bara 2 procent tror att det inte finns några klimatförändringar alls. 

De som tror mer på klimatförändringen och är oroligare har ofta en högre utbildning, visar mätningen. Även yngre oroar sig och tror på förändringarna i större omfattning. Bland personer mellan 18 och 29 år uppger 76 procent att de är mycket eller ganska oroliga, medan de äldre ligger mellan på siffror mellan 61-65 procent.

SD-sympatisörer står ut

Undersökningen har även sett till partisympatier. Bland klimatskeptikerna, som inte tror på klimatförändringen alls, eller inte är oroliga över klimatet, finns en överrepresentation av personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Men bland SD-väljare tror ändå en majoritet att människan är orsaken till klimatförändringen. Den gruppen finns också bland de som oroar sig ganska mycket. 

Även LO-medlemmar utmärker sig genom att vara mindre övertygade och mindre oroliga, visar Novus mätning. 

S-väljare utmärker sig för att vara mest oroliga av väljarna som sympatiserar med något av Sveriges tre största partier. 82 procent säger att de är mycket eller ganska orolig för klimatförändringarna. För M-väljarna är siffran 52 procent. 

Novus-statistiken:


https://infogram.com/klimatoro-tot-1hmr6gmpx8do6nl

Om mätningen

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ.

Undersökningen genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel med 1119 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 16 – 22 maj 2019.

LÄS MER: Greta Thunberg: ”Jag ser mig inte som en ikon”

LÄS MER: Jakt hotar tropiska djur mer än klimatet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.