Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så drabbas Alaska av klimatförändringarna

CNN:s reporter Bill Weir undersöker Alaskas klimat och djurliv.
Vildmarken i Alaska har tidigare varit orörd.
Foto: BECKY BOHRER / AP
Bilder från CNN:s minidokumentär om Alaska.
Foto: CNN
Bilder från CNN:s minidokumentär om Alaska.
Foto: CNN
Bilder från CNN:s minidokumentär om Alaska.
Foto: CNN

Klimatförändringar påverkar redan den känsliga miljön i Alaska.

Demokraterna vill värna viltreservat i områden – men Donald Trump är inställd på att borra efter olja.

I veckan avgörs frågan i representanthuset.

Våren och sommaren 2019 har varit ovanligt varm och torr i Alaska. Brandsäsongen brukar vara över vid augusti men i år har skogen i området Swan Lake brunnit i tre månader, rapporter CNN.

Sedan 1960-talet har smältande glaciärer i Alaska bidragit mer till höjda havsnivåer än Grönland, Arktis eller någon annan stans på jorden, visar studier enligt nyhetskanalen.

En kortdokumentär visar bilder över det föränderliga landskapet. Förutom bränder och smältande isar befarar forskare att värmen lockar upp nya typer av fästingar som sprider nya sjukdomar. Dessutom blir allt fler floder obeboeliga för vissa sorters fisk. 

– Temperaturerna som vi såg i somras var det vi hade väntat oss år 2069. Vi ligger 50 år före där vi trodde att vi skulle vara när det gäller flodtemperaturerna. Det är väldigt alarmerande, säger forskaren Sue Mauger till CNN.

Donald Trump är inställd på att borra efter olja i Alaska.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump vill borra efter olja i Alaska

Samtidigt är Alaska rik på naturresurser och ett viltområde har länge varit föremål för potentiell oljeborrning. I veckan ska representanthuset i USA rösta kring en lagstiftning som syftar till att skydda området från exploatering.

Donald Trumps administration har hävdat att statsinkomsterna skulle ligga på 1,8 miljarder dollar men enligt en analys i New York Times rör det sig snarare om 45 miljoner dollar.

Kritiker menar också att utvinna gas och olja i området skulle få förödande konsekvenser för biologisk mångfald och ursprungsbefolkningen som bor där. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.