Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så dåliga är dina kräftor för klimatet

Kräftodlaren Bo Andersson och kräftforskaren Lennart Edsman om situationen för flodkräftan
Nu vankas det kräftskivor – men skaldjuren innebär problem för klimat.
Transporten av kräftor innebär problem för klimatet. Foto: ANN JONASSON
Lennart Edsman med en fångst på 30 flodkräftor vid Drottningholm i Stockholm. Foto: PER ADOLPHSON

Kräftsäsongen är här till många svenskars glädje.

Men bakom de smakrika skaldjuren döljer sig en handel som innebär stora problem för klimatet.

– Att hålla på och transportera kräftorna långa vägar leder till digra miljökonsekvenser, säger Lennart Edsman, kräftforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Äter du kräftor?

Runtom i Sverige gör sig skaldjursälskare redo för årets kräftskivor. Långbord dukas upp och festhattar tas på, enligt tradition.

För många kommer kräftsäsongen med sommarkänsla –men för klimatet innebär efterfrågan problem. 

I svenska affärer säljs mängder av kräftor som importerats från Kina, Egypten, Turkiet, USA och Spanien – trots att kräftor frodas i Sverige.

Långa transporter leder till utsläpp av fossila gaser, vilket bidrar till den globala uppvärmningen.

Få svenska kräftor når butikerna

Enligt Lennart Edsman, kräftforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, finns det två förklaringar till situationen.

– Av de kräftor som fiskas i Sverige går 80 procent direkt till de privatpersoner som fiskar dem. Kräftorna fiskas av de som har fiskerätt till olika vatten. De 20 procent som hamnar i handeln kommer från yrkesfiske. Sedan är till exempel de kinesiska kräftorna billiga, vad gäller arbetskraften. Vi importerar tre till fyra miljoner kilo.

Främst är det kräftor av arten amerikansk dvärgsumpskräfta som fraktas till Sverige. Skaldjuren blir nedfrysta eller vakuumpackade innan de importeras.

Kräftor kommer med båt

– Frysta kräftor transporteras med båt. Flygtransporter är för dyra, de används bara till värdefulla färskvaror, säger Friedrike Ziegler som forskar om miljö och uthållig produktion på Rise-institutet.

– Här på Västkusten äter vi ofta havskräftor på kräftskivorna. Så vi bör hålla koll på om de fiskats med bur eller trål. Trålning har mycket större miljöpåverkan, säger hon.

Man bör också granska vad som står om fiskemetoden på kräftpaketen. Fiskemetoden måste anges, enligt EU:s regler och Friedrike Ziegler säger att man av miljöskäl generellt ska välja kräftor som fångats med bur.

Så gör du rätt val inför kräftskivan

Undvik: Kräftor av arten amerikansk dvärgsumpskräfta som är odlade och importerade från Kina, Egypten, USA och Spanien. De transporteras till Sverige långa sträckor med båt, vilket lämnar ett stort klimatavtryck.

 

Välj: Svenska kräftor som fiskats upp i Sverige. De må vara dyrare, men är bättre för klimatet.

 

Välj helst: Flodkräftor. De flodkräftor som går att köpa i affär kommer från odlingar som gynnar artbeståndet. Flodkräftor är i nuläget akut utrotningshotade.

 

Tänk på: Signalkräftan är en invasiv art som bär på kräftpest. Sjukdomen dödar flodkräftor, vilket bidrar till artens sjunkande siffror. Var noga med att inte tillsätta signalkräftor till nya vatten. Det är olagligt att odla signalkräftor, men lagligt att fiska upp dem som finns.

Källa: Lennart Edsman, kräftforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet

Bättre med svenska kräftor

I jämförelse är de svenska kräftorna ett bättre alternativ – men även där finns bättre och sämre val.

Odlingen av den svenska signalkräftan har förbjudits eftersom det är en invasiv art som bär på kräftpest. Sjukdomen dödar flodkräftan, som nu mer är akut utrotningshotad.

– Flodkräftan äter andra växter och djur, de är allätare och håller på så sätt rent i sjöarna. Jämfört med fiskodlingar är det också bättre för miljön eftersom kräftorna inte kräver högvärdigt foder. Men nu har flodkräftorna minskat drastiskt på grund av människors sätter ut signalkräftor illegalt, säger Lennart Edsman.

Framöver vill forskaren se en ökad efterfrågan på flodkräftor och ett minskat intresse för signalkräftor. 

– Du kan inte gå till en affär och köpa flodkräftor eftersom det inte finns ett kommersiellt fiske efter dem. Det vore jättebra om odlingarna ökade för att hjälpa till att behålla arten. Om folk inte äter och har trevligt av flodkräftorna ökar risken att de i stället sätter ut signalkräftor.

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

RÄTTELSE

I en tidigare version av denna text stod att frysta och vakuumpackade kräftor transporteras med flyg. Men dessa kräftor transporteras med båt av ekonomiska skäl.