LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat
En strejkdag: En minskning av utsläpp som motsvarar 2 600 bilar som kör varsitt varv runt jorden.
Två strejkdagar: 100 gånger större effekt för klimatet än SAS biobränslesatsning.
Detta rapporterar UNT som har räknat på SAS-strejkens positiva effekter på klimatet. Totalt rör det sig om minskade utsläpp på omkring 12 800 ton koldioxid per dag som strejken pågår, enligt tidningen.
Uträkningen
SAS släppte ut 4,3 miljoner ton koldioxid under 2018, enligt egen uppgift. Det blir i snitt 12 183 ton per dag.
Dock så påverkar strejken endast 70 procent av SAS avgångar – resten körs av underleverantörer. De inställda flygens påverkan blir då 8 500 ton koldioxid per dag.
Med höghöjdseffekten, som gör att utsläppen ökar, och andra faktorer som påverkar, landar de minskade utsläppen på cirka 12 800 ton koldioxid per dag.
Detta gäller för de inställda SAS-avgångarna. Uträkningen tar dock ingen hänsyn till huruvida andra flygbolag ökat antalet avgångar eller ej. Norwegian är ett exempel på bolag som satt in extraavgångar på grund av strejken.
Hur stor klimatpåverkan en specifik flygresa har beror även på andra faktorer, till exempel:
Var på jorden den genomförs.
Om flyget går dag eller natt.
Om resen sker på dagen eller natten
Hur de atmosfäriska förhållandena ser ut just där resan äger rum.

Tusentals avgångar ställs in
Under måndagen och tisdagen ställs över 1 200 avgångar in, något som påverkar 110 000 personer.
SAS kundtjänst jobbar febrilt med att boka om resenärer till andra flygbolag. För många som ännu inte har någon bokning, men som ska ut och resa, har strejken inneburit höga priser då såväl tågen som flygen snabbt blir fullbokade.
Enligt den norska sajten Finn.no, där man har koll på flygpriserna, har det varit upp till en åttadubbling av priserna. På fredagen kostade en biljett med tur Köpenhamn-Stockholm drygt 10 700 kronor.
Hur mycket pengar strejken har kostat SAS går ännu inte att säga.
Flyget står för 2-3 procent
Samtidigt står det klar att allt färre svenskar väljer att sätta sig på flyget. I WWF:s ”Klimatbarometern 2019” – gjord av Sifo – svarade nära en av fyra svenskar (23 procent) att de under senaste året valt bort flyget för att minska sin klimatpåverkan.
18 procent svarade i samma undersökning att de valt tåget framför flyget under det senaste året.
Enligt Internationella klimatpanelen (IPCC) står flyget globalt sett för omkring 2-3 procent av de totala utsläppen av koldioxid. Flygets totala klimatpåverkan blir dock större om man räknar in utsläpp av kväveoxider och vattenånga på hög höjd. Exakt hur stor påverkan blir krävs det mer forskning för att fastställa.