Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så äter du smart för klimatet – bästa råden

Nötkött ger ett stort utsläpp av växthusgaser. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anna Richert är ansvarig för matfrågor och Köttguiden på WWF. Foto: WWF / WWF
Ät mer vegetarisk kost om du vill vara klimatsmart. Foto: ANNIKA CHRISTENSEN, ANNIKA@NATUR / ANNIKA CHRISTENSEN

Maten står för en stor del av våra hushålls klimatpåverkan – men det finns enkla tips för att minska ditt avtryck. 

Här är expertens bästa råd för att tänka rätt om maten.

– Det är faktiskt lättare än någonsin att välja mer klimatsmart, säger Anna Richert, matexpert vid Världsnaturfonden, WWF.

Flera faktorer väger in när det kommer till att tänka klimatsmart om maten. Dels handlar det om livsmedlens produktion och transport. Dels spelar det roll hur vi tillhandahåller maten – om vi äter upp allt eller slänger bort en del.

I genomsnitt står maten som äts och slängs för omkring 25 procent av varje individs klimatpåverkan i Sverige. Av den andelen kommer störst del från konsumtion av animaliska livsmedel.

– Generellt sett ligger animalier högst i klimatpåverkan, men det finns även vegetabilier som påverkar klimatet lite mer. Till exempel är ris mer belastande än spannmål. För animalierna handlar det framför allt om att det går åt mycket foder för att producera köttet, och att idisslarna ger utsläpp av metan, säger Anna Richert, matexpert vid Världsnaturfonden, WWF.

Bättre för klimatet med vegetarisk kost

När forskare ser över matens klimatavtryck används ofta livscykelanalyser. Då beräknas utsläppen av växthusgaser per livsmedel, vilket ger en fingervisning om vilka produkter som är bättre alternativ än andra.

I sådana mätningar lyfts vegetabilier, likt bönor, ärtor och linser, som särskilt klimatvänliga.

– Spannmål är i regel mindre belastande för klimatet medan nötter kan komma upp i samma nivåer som kyckling, för klimatpåverkan. Men det finns gott om forskning som lyfter fram att en vegetarisk kost i sin helhet är mindre påverkande på klimatet, säger Anna Richter.

Enligt experten är det lättare än någonsin att äta klimatsmart. Sortimentet av produkter som ersätter kött ökar och kunskapen om god och mättande vegetarisk mat breddas.

– Om du är van att laga mat med kött, prova någon av de produkter som finns framtagna för att likna kött, såsom vegoburgare, färs eller bitar. Ett tips som även är vackert, är att ha i röda linser de fem sista minuterna när man kokar ris.

Viktigt att tänka på mångfald

Men det går också att tänka snett, även när tanken är god. Att byta ut en bit nötkött eller fläsk mot halloumi eller kyckling för miljöns skull kan ge oönskad effekt.

– Klimatpåverkan är lägre, men det finns andra utmaningar med till exempel antibiotika, djurvälfärd och val av fodermedel till djuren. En liten bit nötkött som bidrar till den svenska biologiska mångfalden kan vara ett bra alternativ även om klimatpåverkan är hög, om man samtidigt tänker på att välja mycket vego och minska köttkonsumtionen.

Här är livsmedlens klimatavtryck

Protein

Nötkött 26 kg CO2e/ kg benfritt kött

Lammkött 21 kg CO2e/ kg benfritt kött

Viltkött 0,5 21 kg CO2e/ kg benfritt kött

Fläskkött 6 kg CO2e/ kg benfritt kött

Fågelkött 3 kg CO2e/ kg benfritt kött

Köttfärs 16 kg CO2e/ 50 procent nöt 50 procent fläsk

Chark 7 kg CO2e/ kg falukorv 40 procent kött

Fisk och skaldjur 3 kg CO2e/ kg skaldjur

Ägg 2 kg CO2e/ kg

Quorn 4 kg CO2e/ kg 

Köttsubstitut 3 kg CO2e/ kg

Nötter 1,5 kg CO2e/ kg 

Baljväxter 0,7 kg CO2e/ kg 

 

Mejeriprodukter

Mjölk, fil och yoghurt 1 kg CO2e/ kg

Grädde 4 kg CO2e/ kg 

Ost 8 kg CO2e/ kg 

Smör 8 kg CO2e/ kg 

Mejeri övrigt 2 kg CO2e/ kg

 

Kolhydrater

Ris 2 kg CO2e/ kg torrt ris

Potatis 0,1 kg CO2e/ kg

Pasta 0,8 kg CO2e/ kg torr pasta

Bröd 0,8 kg CO2e/ kg

Mjöl, socker, gryn 0,6 kg CO2e/ kg

 

Frukt och grönt

Frukt från Norden 0,2 kg CO2e/ kg inklusive skal

Frukt import 0,6 kg CO2e/ kg inklusive skal

Salladsgrönsaker från Norden 1 kg CO2e/ kg inklusive skal

Salladsgrönsaker import 1,4 kg CO2e/ kg inklusive skal

Rotfrukter, lök och kål 0,2 kg CO2e/ kg inklusive skal

Grönt/frukt flyg 11 kg CO2e/ kg inklusive skal

Juice och sylt 3 kg CO2e/ kg koncentrerad juice

 

Fett, såser och kryddor

Margarin 1,5 kg CO2e/ kg

Olja 1,5 kg CO2e/ kg

Sås, kryddor 1 kg CO2e/ kg

 

Snacks och dryck

Kaffe, te 3 kg CO2e/ kg torrvara

läsk 0,3 kg CO2e/ kg

Godis 2 kg CO2e/ kg

Chips 2 kg CO2e/ kg

Glass 2 kg CO2e/ kg

 

Färdigrätter

Rätt med kött 2 kg CO2e/ kg per rätt 320g

Rätt med fisk 1 kg CO2e/ kg per rätt 320g

Rätt med vegetariskt alternativ 0,5 kg CO2e/ kg per rätt 320g

 

Källa: Sveriges lantbruksuniversits Mat-klimat-lista från 2014.