Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så äter du rätt – för både miljön och hälsan

Genom att äta mindre kött och mer grönt tar vi hand om både oss själva och klimatet. 

Det menar Victoria Bignet, forskare vid Stockholm resilience center. 

– För det mesta ser man ett mönster där. Det som är klimatsmart är även bra för hälsan, säger hon. 

Victoria Bignet arbetar vid forskningsinstitutionen Stockholm resilience center. 

Hon forskar på sambanden mellan hur matkonsumtion påverkar vår hälsa och hur matens produktion påverkar miljön och klimatet. 

Och Victoria Bignet menar att en hälsosam kost också kan ha positiv påverkan på klimatet och miljön. Att äta mer frukt, grönt, nötter, frön, baljväxter och mindre animaliska produkter gynnar både hälsan och klimatet. 

Det finns samtidigt undantag – Victoria Bignet berättar att fisk är ett exempel på ett livsmedel som är nyttigt, men där det ur miljösynpunkt finns ett problem med att en tredjedel av fiskbestånden världen över är överfiskade.

– Men för det mesta ser man ett mönster där. Det som är klimatsmart är även bra för hälsan, säger hon. 

Minskad köttkonsumtion

Victoria Bignet och hennes forskningskolleger föreslår att minska köttkonsumtionen och äta enbart 100 gram rött kött i veckan. 

– I Sverige äter vi 700 gram kött i veckan, sju gånger mer än det vi förespråkar. Vi behöver kraftigt dra ner på vår köttkonsumtion och i stället få in mer baljväxter. Vi behöver också äta tio gånger mer baljväxter än vad vi äter i dag, exempelvis böner och linser. Det handlar inte om att eliminera kött från tallriken, utan att dra ner på köttet och välja rätt form av kött. 

Hon tipsar också om att titta efter hållbarhetscertifieringar på livsmedel, som exempelvis MSC för fisk, som intygar att det är hållbart fångat. 

– Välj gärna svenskproducerat och närproducerat, och produkter i säsong. Då slipper man transporten och utsläppen. 

Samlar hållbara recept 

Victoria Bignet är en av författarna till boken ”Eat Good – recept som förändrar världen”. 

– Vi försökte med den här boken kombinera recept med fakta, just för att visa att det är fullt möjligt att laga recept som är supergoda, samtidigt som de är hälsosamma och hållbara, säger hon. Vi har kombinerat både vegetariska och veganska recept med recept som innehåller kött eller fisk. Men då har vi valt att inkludera bättre fisk och kött. Vi har till exempel inte något nöt- eller griskött med i våra recept, utan vi har lite mer udda spännande alternativ som kanin, vildsvin, vilt i allmänhet och anka så att man tänker utanför boxen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.