Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så äter du mest klimatsmart i jul

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Eva Hessel, matkonsult på Hushållningssällskapet Halland.
Foto: PRIVAT
Enorma mängder mat kommer att lagas inför julen.
Foto: FRANK CHMURA / ALAMY/IBL
När stora delar av världen kämpar med att få ned sina utsläpp för att minska den globala uppvärmningen kan även innehållet på de dignande matborden få konsekvenser för klimatet.
Foto: THOMAS CARLÉN / EXPRESSEN FOTOGRAF THOMAS CARLÉN

Här är nya gröna julbordet!

Skippa ålen och risgrynsgröten, minska köttet och satsa på mer kål och rotfrukter.

– På julen ska man följa traditionerna, men vi behöver tänka på att det är bra för hälsa och klimat också, säger Eva Hessel, matkonsult på Hushållningssällskapet Halland.

Välfyllda julbord där skinka, köttbullar och prinskorvar slåss om utrymmet står ofta i fokus när det är dags för en av årets största mathögtider.

Men när stora delar av världen kämpar med att få ned sina utsläpp för att minska den globala uppvärmningen kan även innehållet på de dignande matborden få konsekvenser för klimatet.

Långa transportvägar och köttproduktion, som står för nära 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser, gör delar av julmaten till en klimatbov.

"Vildsvin har mycket klimatsmart kött"

Grönare alternativ är därför på väg att leta sig in bland de klassiska jultraditionerna. 

Eva Hessel, matkonsult på Hushållningssällskapet Halland, har under flera år propagerat för att hitta närodlade och mer klimatsmarta alternativ till julmaten. Hon vill framför allt lyfta traditionellt svenska livsmedel som kål, potatis, rotfrukter, sill och äpplen men även kött från vildsvin som blivit allt mer vanliga i Sverige de senaste åren.

– Kål och potatis är något av det klimatsmartaste vi kan äta och vildsvin har mycket klimatsmart kött. Det skulle vi kunna använda mycket mer, men konsumenterna känner inte till det köttet. Jag tycker man skulle få in det mer på vårt julbord, säger Eva Hessel.

Mindre bra är bland annat risgrynsgröt, tomater, mandel och vindruvor som kommer från andra delar av världen och är hårt besprutade. Även ålen och lutfisk gjord på torsk finns på den svarta listan eftersom båda fiskarterna riskerar att bli utfiskade.

Närodlat bättre än ekologiskt

När det står mellan ekologiska och närproducerade alternativ är det enligt Eva Hessel betydligt miljövänligare att välja den varan som är närodlad. Hon exemplifierar med ägg:

– Många pratar i dag om att klimatsmarta ägg är ekologiska, men det är inte säkert, de kan ha åkt långa vägar. I dag är det sådan kontroll på all produktion här hemma så det är inte så stor skillnad, därför är det bättre med närodlade alternativ. Vi får tänka ett steg till, mycket mat transporteras jättelånga sträckor i dag och det påverkar klimatet mer.

Bra och dåligt på julbordet:

Lax - Det är nyttig och bra mat, men se till att den kommer från Ishavet och har den internationella miljömärkningen MSC.

Sill - Det är inga som helst problem att äta.

Ål - Stryk den helt, ål är utrotningshotad och bör inte finnas på julbordet.

Lutfisk - Undvik den torskliknande långan som är utsatt för hårt fisketryck och välj i stället att göra lutfisken på sej som inte är hotad.

Skinka - Köp gärna en lite mindre skinka och handla från en närproducerande gårdsbutik.

Köttbullar - Gör dem på mer klimatsmart viltkött, gärna från vildsvin som är det mest klimatsmarta köttet vi har. Andra alternativ är kycklingfärs eller blandfärs, båda alternativen är bättre än nötkött.

Prinskorv - Gör helst korven själv om den måste vara med, annars stryk från julbordet eftersom vi behöver minska andelen kött på det.

Sylta - Inte nödvändigt på julbordet eftersom vi behöver minska köttkonsumtionen.

Revbenspjäll - Inte nödvändigt på julbordet eftersom vi behöver minska köttkonsumtionen.

Janssons frestelse - Potatis har i stort sett ingen påverkan på klimatet och är något av det bästa vi kan äta, ansjovis är inte heller några problem.

Rödbetsallad - Bör absolut vara med, alla rotsaker är väldigt bra ur ett klimatperspektiv.

Grönkål - All kål är utmärkt.

Sallad - Undvik tomat, gurka och isbergsallad som måste transporteras långväga den här tiden på året, gör i stället en sallad på till exempel grönkål och äpplen.

Rotfruktsgratäng - Ett mycket bra och nytt inslag på julbordet som är vanligt i Finland. Använd morötter, palsternacka och selleri.

Julost - Det finns många små lokala mejerier med mycket bra ostar. Skippa de holländska röda sakerna.

Ägg - Välj närproducerade, det är viktigare än om de är ekologiskt odlade. Det är transporterna som påverkar klimatet mest.

Risgrynsgröt - Risgrynen kommer i regel från USA och har transporterats långt. Svensk ostkaka är ett bättre alternativ.

Fikon och dadlar - Tveksamt. Vi behöver äta mindre sött under julen, dessutom transporteras de långa sträckor.

Nötter - Inga problem. Gärna svenskodlade hasselnötter om det finns.

Mandel - Ät sparsamt. Mandel kräver stora mängder vatten under odling vilket inte är bra för klimatet.

Russin - Sparsamt. De är hårt besprutade under odlingen.

Frukt - Ta till vara på alla fina svenska äpplen. Apelsiner är bättre än klementiner, undvik vindruvor på grund av all besprutning som används när de odlas.

Choklad - Sparsamt och se till att köpa ekologisk choklad.

Skumtomtar - Undvik. Det är ohälsosamt.


Källa: Eva Hessel

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.