Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så arbetar lobbygruppen för att bygga ”Anti-Greta”

19-åriga tyskan i stor intervju: ”Vill inte krossa Thunberg”

Den tyska tonåringen Naomi Seibt kallas för ”Anti-Greta” – och har bekräftat för Expressen att hon avlönas av den omstridda tankesmedjan Heartland Institute. 

Nu har tyska journalister avslöjat hur lobbygruppen tar betalt för att sprida klimatförnekande budskap genom tonåringens Youtube-filmer.

– Jag var helt förbluffad, säger reportern Jean Peters. 

Det är de två tyska journalisterna Katarina Huth och Jean Peters från Correctiv som, tillsammans med tv-kanalen ZDF:s program Frontal21, har infiltrerat landets klimatförnekarrörelse. Där har de upptäckt starka band till amerikanska tankesmedjan Heartland Institute. 

Genom att låtsas vara två PR-konsulter som representerar klienter i bilindustrin fick de tillgång till tidigare okänd information om hur de klimatförnekande lobbygrupperna arbetar. 

– Den generella frågan vi ställde oss var ”varför tar det sån tid för politikerna att agera på klimatkrisen?” Då försökte vi förstå vilka personer eller grupper som förhalar och försvårar den processen. En väldigt tydlig aktör är direkta klimatförnekare som EIKE Heartland Institute, säger reportern Jean Peters. 

Journalisterna Jean och Katarina i rollerna som PR-konsulter från Berlin.Foto: Correctiv och ZDF/Frontal21 / Correctiv och ZDF/Frontal21

Enligt reportaget ska amerikanska Heartland Institute ha ett nära samarbete med just tyska EIKE, en organisation som förnekar att mänsklig påverkan leder till klimatförändringar. 

På ett event i Madrid som anordnas av Heartland Institute får Jean och hans kollega träffa tankesmedjans chefsstrateg James Taylor. 

– Jag blev helt förbluffad. Han hade rutin på att dölja pengaflöden och donatorer. Och han skröt om hur de skapade och spred desinformation. Deras tillvägagångssätt är imponerande strukturerat: det ska alltid se ut som nyheter, var noga med vilka du citerar och inte, använd samma stil som New York Times. Det här var något han gjorde regelbundet, säger Jean Peters om mötet med Taylor. 

James Taylor, chefsstrateg på amerikanska tankesmedjan och lobbygruppen Heartland Institute.Foto: Press / Press

Han fortsätter. 

– James Taylor hade uppenbarligen inga problem med det faktum att min klient ville vara helt anonym. De kunde skänka pengar via Donors Trust och då skulle det inte gå att spåra över huvudtaget. 

”Var tydlig med att vi kunde betala”

Enligt det tyska avslöjandet ska de wallraffande journalisterna också ha blivit erbjudna videos från Youtubern Naomi Seibt. 

Hon har under de senaste månaderna profilerats som en ”Anti-Greta”, en ung kvinna med åsikter som går rakt emot den svenska klimataktivisten Greta Thunbergs. I en intervju med Expressen har hon sagt att hon får betalt av Heartland Institute, och att klimatförändringarna inte beror på utsläpp av växthusgaser. 

– Den slutsats som jag har landat i är att koldioxidutsläpp inte kan ha en betydande påverkan på global uppvärmning. Det har blivit varmare, men det är inte kopplat till koldioxidutsläpp, säger hon.

Tyska Youtubern Naomi Seibt får lön av Heartland Institute för sina videos.

Enligt Naomi Seibt är hon helt oberoende från den amerikanska tankesmedjan. 

– Om jag håller tal eller skriver artiklar kommer det från mig. Det viktigaste för mig är att behålla min integritet, har hon sagt till Expressen. 

Men enligt Jean Peters fick han helt andra löften från Heartland Institutes James Taylor, under deras möte i Madrid. 

– Jag frågade om vi kunde skicka texter direkt till Naomi Seibt som hon kunde läsa upp i sina Youtubeklipp. James Taylor sa att detta kunde ordnas genom att hon använder vissa nyckelord och fraser återkommande. Och det här var jag tydlig med att vi kunde betala för, säger Jean Peter. 

Flera experter som de tyska journalisterna pratat med fördömer Heartland Institute. 

– De blev kända för sitt lobbyarbete kring rökning. Tobaksbolagen betalade dem för att spela ner farorna med passiv rökning. På senare tid har de varit mycket aktiva i debatten om klimatförändringar, har Christina Deckworth, talesperson på den ideella föreningen Lobbycontrol, sagt till Correctiv och Frontal21.  

Får lön av tankesmedjan 

Enligt Kathleen Mar, forskare på institutet för avancerade hållbarhetsstudier i Potsdam, IASS, är Heartland Institute absolut inte vetenskapliga. 

– Inget av det som de kommunicerar har med vetenskap att göra. Det är definitivt fråga om politiskt motiverade uttalanden, säger Kathleen Mar, till Correctiv och Frontal21. 

Även svenska forskare har riktat kritik mot tankesmedjan. Martin Hultman är docent i teknik-, vetenskap- och miljöstudier vid Chalmers och har bland annat skrivit om klimatförnekande som en politisk rörelse. Han menar att Heartland Institute är ett slags nav för klimatförnekande internationellt. 

– De har använt en massa olika taktiker, alltifrån att skapa egna forskningsinstitut till att betala forskare för reklamkampanjer. Det här är förmodligen bara ytterligare ett sätt för dem att agera, har han tidigare sagt till Expressen. 

Naomi Sebit deltar på den konservativa kongressen CPAC i USA 2020.Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Även Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid KTH, tror att framhävandet av Seibt handlar om att testa en ny taktik. 

– När klimatförnekarna inte kommer på något bättre lyfter de denna gång fram en ung tjej, men jag har inte sett att Naomi Seibt framför något som har saklig betydelse för klimatfrågan, har han tidigare sagt till Expressen. 

Trots den hårda kritiken mot Heartland Institute håller Youtubern Naomi Seibt fast vid att tankesmedjan går att lita på. 

– Jag kollar alltid upp det som publiceras och dem vi bjuder in som talare, och det är riktiga forskare. Jag litar helt på alla där, sa hon i sin intervju med Expressen.

Vad Naomi Seibt får betalt av Heartland Institute vill hon dock inte gå in på. 

– Det är en väldigt genomsnittlig lön och jag är fortfarande helt oberoende, sa hon i den tidigare intervjun. 

Detta är Correctiv och Frontal21

Correctiv bildades 2014 beskriver sig själva som en ”icke-vinstdrivande nyhetsförmedlare.” De arbetar främst med granskande journalistik. 

Nätverket drivs helt av bidrag. Några av de största donatorerna är Omidyar Network och Brost Foundation. 

Frontal21 är ett tv-program från tyska public service-bolaget ZDF. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.