Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så allvarligt är klimathotet enligt USA:s egen rapport

Helvetet i Paradise. Skogsbränderna i Kalifornien är de värsta i USA:s historia. En försmak av vad som komma skall, enligt en ny amerikansk studie.
Foto: GABRIELLE LURIE/ SAN FRANCISCO CHRONICLE/ POLARIS
USA:s president Donald Trump besökte Kalifornien och områden som drabbats av skogsbränder.
Foto: PAUL KITAGAKI JR./ AP/ TT
President Donald Trump är skeptisk till att människan påverkat klimatet.
Foto: TASOS KATOPODIS / EPA / TT

President Donald Trump är en skeptiker till klimatförändringarna och den globala uppvärmningen.

Men hans USA kommer att drabbas hårt.

Det är slutsatsen i en 1 656 sidor tjock rapport som just publicerats - av Vita huset.

Expressen listar de tio viktigaste slutsatserna i rapporten.

Det var en ovanligt kall Thanksgiving-helg i nordöstra USA i slutet på förra veckan. Det fick USA:s president Donald Trump att sända ut följande tweet:

”Vad hände egentligen med den globala uppvärmningen?”

Det är ett exempel över hur fortsatt skeptisk den amerikanske presidenten är till vad rapport efter rapport säger håller på att hända med det globala klimatet. För nej, enstaka köldknäppar säger inget om den långsiktiga trenden.

Det är inte president Trump som beställt National Climate Assessment och han kommer inte att gilla resultatet. Rapporten är författad av 13 amerikanska federala myndigheter.

Den amerikanska kongressen bestämde redan på 1990-talet att en sådan här rapport ska publiceras vart fjärde år. Den förra kom ut 2014 och ledde till att president Barack Obama skärpte federala utsläppskrav på bland annat koleldade kraftverk.

Donald Trump har sedan han kom till makten i stället lättat på restriktionerna. Och det verkar inte som om denna rapport kommer att få honom att tänka om. Eller som han svarade i veckan på frågan vad han tyckte om rapporten:

- Jag tror inte på den!

I USA noterade många också att Vita huset valde att släppa rapporten på Black Friday, en dag då få ägnar sig åt att konsumera nyheter och desto fler åt att konsumera varor och produkter. Rapporten skulle egentligen ha släppts i december, men flyttades fram.

Säkert är att rapporten är bister läsning för en amerikansk president. Den globala uppvärmningen kommer att stå landet dyrt, inte minst ekonomiskt, förutspår författarna.

Här är några av de viktigare slutsatserna och varningarna i rapporten

1. Människan orsakar den globala uppvärmningen

Detta är ingen nyhet, det är något som FN:s klimatpanel sedan länge slagit fast. President Donald Trump fortsätter dock att uttrycka sin skepsis. ”Jag vet inte om människan ligger bakom”, sa han i en intervju med CBS ”60 Minutes” tidigare i år. Den nya amerikanska rapporten uppskattar att 92 procent av klimatförändringarna vi nu ser, är ett resultat av människans handlingar.

2. USA blir allt varmare och det kräver liv:

Värmeböljor kräver redan fler amerikanska liv per år än det sammanlagda antalet dödoffer för orkaner, jordbävningar, tornados och översvämningar. Dessa siffror kommer bara att öka. Värmerelaterade dödsfall kommer att kosta USA:s ekonomi 141 miljarder dollar år 2090, förutspår rapporten. Staden Phoenix i Arizona upplevde 80 dagar som var varmare än 37,8 grader år 2000. Vid slutet av århundradet kan staden tvingas genomleva upp till 150 dagar per år med så höga temperaturer.

3. Klimatförändringarna kostar pengar, stora pengar:

Rapporten varnar också för de ekonomiska kostnaderna. Om inte rejäla åtgärder sätts in för att motverka den globala uppvärmningen, så kommer klimatförändringarna vid detta århundrades slut att ha kostat den amerikanska ekonomin motsvarande tio procent av landets totala BNP.

4. Skogsbränderna i Kalifornien är bara början:

Kalifornien har i år upplevt sina värsta skogsbränder någonsin. Det område som har brunnit mellan 1984 och 2015 beräknas enligt rapporten var dubbelt så utbrett som det skulle ha varit, utan temperaturförändringar. Kalifornien är redan hårt drabbat men andra områden, främst sydöstra USA, kommer också att drabbas av regelbundna stora skogsbränder.

Skogsbränder som de i Kalifornien kommer att bli allt vanligare, varnar Vita husets egen klimatrapport.
Foto: LI YING / XINHUA/AVALON.RED

5. Alaska ser de största förändringarna:

Alaska värms upp snabbare än någon annan delstat i USA. År 2050 beräknas genomsnittstemperaturen ha ökat med mellan 2,2 och 4,4 grader Celsius. Det kommer att leda till bland annat översvämmade kustområden och kosta delstaten mellan 3,3 och 6,7 miljarder dollar under åren 2008 till 2030. Hela samhällen kan behöva evakuera.

Isbjörnar utanför Alaskas kust. Alaska är den amerikanska delstat som kommer att mest märka av klimatförändringarna.
Foto: DAN CROSBIE / AP/ CANADIAN ICE SERVICE

6. Havsnivån fortsätter att stiga:

Sedan 1993 har havsnivån höjts med nästan 8 centimeter, enligt rapporten. Men det är ett genomsnitt och vissa områden i USA kommer att drabbas värre. På östkusten har havsnivån stigit med i snitt tre till fyra gånger så mycket som det globala genomsnittet under åren 1950 till 2009. Översvämningar väntas år 2050 orsaka skador på fastigheter till ett värde av 106 miljarder dollar.

7. Översvämningar inte längre en prognos:

I den senaste rapporten från 2014 så förvarnades att kuststäder kommer att se mer regelbundna översvämningar vid högt vattenstånd. Det är vad som nu pågår. Enligt forskare har städer som Miami och Charleston den senaste tiden drabbats av rekordmånga tillfälliga översvämningar.

”Högt vattenstånd vid flod utgör nu en daglig risk för företag, bostadsområden, infrastruktur, transport och ekosystem i sydöst”, heter det bland annat i rapporten.


Översvämningar i Houston efter orkanen Harvet, 2017. Det kommer att bli en vanligare syn, varnar USA:s klimatrapport.
Foto: DAVID J. PHILLIP / AP/ TT

8. Infrastrukturen är hotad:

Extremväder orsakar redan många och svåra elavbrott. Rapporten uppskattar att nästan 300 elkraftverk i sydöstra USA är i farozonen för orkaner av kategori 5, den starkaste. Vid den amerikanska kusten vid Mexikanska golfen så kommer i framtiden dubbelt så många oljeraffinaderier att översvämmas även vid svagare orkaner. Rapporten uppskattar skadorna på infrastrukturen kommer att kosta upp emot 32 miljarder dollar vid århundradets slut.

9. Klimatet är ett handelshinder också:

Handel är en hjärtefråga för president Donald Trump, men rapportens författare varnar också för att extremväder kommer att påverka kostnaderna för amerikanska företag. Väderrelaterade katastrofer kan orsaka produktionsavbrott. Rapporten nämner som exempel amerikanska Western Digital som tillverkar 60 procent av sina hårddiskar i Thailand. Översvämningar där 2011 ledde till förluster för företaget på 199 miljoner dollar.

10. Jordbruket drabbas hårt:

Allitfrån torka till översvämningar kommer att ställa till problem för amerikanska jordbrukare, förutspår rapporten. Förändringar i klimatet tros leda till att det amerikanska jordbruket år 2050 kommer att ha minskat i omfattning och fallit tillbaka på nivåer som USA inte sett sedan 1980-talet. Eller som det står:

”Ställ in er på utmaningar för boskapens hälsotillstånd, nedgång i skördars omfattning och kvalité och förändringar i samband med extrema händelser både i USA och i utlandet.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.