S om köttförvirringen: ”Vi gör oss till åtlöje”

Så påverkas klimatet av maten vi äter.
Karin Wanngård (S) oppositionsborgarråd är kritisk till hur Stockholmspolitikerna hanterat matdeklarationen.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
I deklarationen har Stockholm åtagit sig att begränsa köttet till 16 kilo per år.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stockholm ska mer än halvera köttet i offentliga verksamheter, var budskapet från staden förra veckan.

Sedan dess har den styrande majoriteten backat från den deklaration som skrevs under på ett klimattoppmöte i Köpenhamn.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är kritisk till köttförvirringen.

– Vi gör oss till åtlöje internationellt, säger hon.

16 kilo kött och 90 kilo mejeriprodukter per person och år. Det var budskapet till stockholmarna efter att finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) skrivit under en ny matdeklaration vid klimattoppmötet C40 förra veckan. 

Det skulle också innebära mer än en halvering av köttätandet, som enligt jordbruksverket i snitt ligger runt 40 kilo per år och person.

Ett pressmeddelande skickades ut om hur invånarna ska äta mer klimatsmart i skolor och äldreomsorg. Men nyheten togs inte väl emot av äldreborgarråd Erik Slottner (KD) och skolborgarråd Lotta Edholm (L), som vände sig mot att elever och äldre tvingas dra ner på kött och mjölk.

Förvirring kring kött i Stockholm

Efter reaktionerna gick Moderaterna ut med ett förtydligande: Stadens befintliga matstrategi – som klubbades i maj – ändras inte på grund av det nya avtalet. I den strategin finns mål om att minska kött och mejeriprodukter, men utan konkreta siffror.

Enligt miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) håller staden fast vid den tidigare strategin eftersom den ”ligger i linje” med matdeklarationen som antogs i Köpenhamn.

Karin Wanngård (S) är oppositionsborgarråd och reagerar över de olika buden från politikerna.

– I deklarationen som skrevs under i Köpenhamn står det tydligt hur stor köttkonsumtionen ska vara. Matstrategin i Stockholm rimmar inte överens. Den internationella deklarationen är tuffare, säger hon.

– Vi kan inte ha ett finansborgarråd som säger en sak internationellt och sedan gäller det inte på hemmaplan. Hon får svidande kritik från sina samarbetspartier och backar. Vad ska stockholmarna tro om finansborgarrådet inte kan hålla en linje mer än några timmar? 

”Gör oss till åtlöje”

Enligt Karin Wanngård handlar det om Stockholms anseende.

– Vi gör oss till åtlöje internationellt. Man kan inte negligera internationella deklarationer på det sättet. Tänk om alla borgmästare skrev under avtal och gick hem och gjorde ingenting.

Borde man ha undvikit att skriva under?

– Jag tycker att avtalet är i rätt riktning. Det är den vägen vi måste gå. Det var rätt att skriva under men då måste man ta konsekvenserna och följa det.

Är det rätt att sätta mål om ett visst antal kilo kött per år?

– Att ha mål som man kan följa upp är ofta tacksamt. Köttkonsumtonen bör minska och där kan Stockholms stad som köper in mycket mat bli bättre, säger Karin Wanngård.

Expressen har sökt finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Hennes pressekreterare har tidigare sagt till Expressen att de inte kommenterar frågan ytterligare och hänvisat till följande uttalande i SVT:

”Stadens bedömning är att redan antagna dokument är i linje med Köpenhamnsmötets ambitioner. Så antagna planer gäller även framåt.”

Experten: Därför äter svenskarna mindre kött

Experten om svenskarnas köttkonsumtion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.