Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland sjösätter flytande kärnkraftverk

Het debatt om kärnkraft i Expressens studio: "Totalt orealistik"
Det ryska flytande kärnkraftverket.
Foto: DMITRI LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

I dag sjösätter Ryssland världens första flytande kärnkraftverk – trots klimatexperternas varningar skriver Financial Times

Den flytande reaktorn ska nu påbörja sin 5 000 kilometer långa resa genom Rysslands arktiska kust. 

Under fredagen kommer tre bogseringsbåtar hjälpa fartyget ”Akademik Lomonsov”, utrustat med två kärnreaktorer, ut från hamnen i Murmansk för att påbörja en 5 000 kilometer lång resa längs Rysslands arktiska kust. 

Fartyget, som har kallats för ”kärnkraftverkens Titanic”, är tänkt att kunna förse arbeten på isolerade platser med el. 

Flytande Tjernobyl

Men trots att rysslands statliga kärnkaftsföretag Rosatom sagt att fartyget är ”praktiskt taget” osänkbart kritiseras sjösättningen av flera miljöorganisationer. 

– Ett flytande kärnkraftverk är mycket sårbarare för utomstående hot, så som naturkatastrofer, vilket Fukushima bevisade att även kärnkraftverk på land är sårbara för, säger Konstantin Fomin Greenpeace i Ryssland till Financial Times. 

 Kritiken mot kärnkraftverket lyftes redan 2017 då ”Akademik Lomonsov” sjösattes för ett test vid en hamn i Sankt Petersburg.  

”Inget flytande Tjernobyl”, stod det då på plaket vid en demonstration mot kärnkraftverket. 

Flera länder undersöker möjligheten

Efter det misslyckade missiltestet vid en militär anläggning tidigare i månaden har protesterna dock ökat i styrka. 

Rostom slår dock i från sig kritiken och menar att kärnkraftverket, som de i framtiden hoppas kunna sälja till flera länder, är säkert. 

Sjösättningen kommer samtidigt som energibolag runtom i världen, inklusive Sydkorea och USA, undersöker möjligheten att bygga småskaliga kärnreaktorer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.