Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryssland bjuder in Greta – ska få tala i parlamentet

Greta Thunberg talade på klimatstrejken i Kanada.
Greta höll ett passionerat tal i FN. Nu bjuds hon in att tala i ryska parlamentet.Foto: JASON DECROW / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryssland är världens fjärde största utsläppare. I somras bestämde sig Putin för att landet ska ratificera Parisavtalet.Foto: PAVEL GOLOVKIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har bjudits in för att tala inför Rysslands parlament, rapporterar Moscow Times.

Den ryske politikern Vasily Vlasov ska ha adresserat ett brev till den 16-åriga klimataktivisten, skickat till Sveriges ambassad i Ryssland.

Vasily Vlasov, 24, är vice ordförande för statsduman, som är det ryska parlamentets underhus, samt förste vice ordförande för dumans utskott för naturresurser.

I brevet berättar politikern att Greta Thunberg är välkommen att hålla ett tal i det ryska parlamentet på en valfri dag som passar henne. 

”Jag är medveten om ryska ungdomars oro för globala miljöfrågor och hur svårt det kan vara för vuxna politiker att fatta beslut, även i sådana avgörande frågor. Som representanter för den yngre generationen kan vi inte längre vara tysta när det gäller framtiden, och vi kan inte acceptera att vi är dömda till utrotning”, skriver Vlasov i brevet enligt Moscow Times. 

Bjuds in att tala i ryska parlamentet

Brevet har skickats till Sveriges ambassad i Ryssland och ambassadören Malena Mård, eftersom Greta Thunberg är på resande fot i Amerika och inte har en fast adress. Greta har tidigare öppnat för möjligheten att åka till Kina om hon skulle få en inbjudan dit.

– Kina tillverkar många av de saker som vi köper – så ett sätt att påverka Kina är att sluta köpa onödiga saker därifrån, har hon sagt till DN.

Ryssland är världens fjärde största utsläppare av växthusgaser och enligt oberoende bedömare ligger landet efter i klimatarbetet, även om president Vladimir Putin i somras slutligen bestämde sig för att skriva under Parisavtalet.

Greta väcker debatt i Ryssland

Enligt Moscow Times har klimatfrågan hamnat på agendan i landet efter de omfattande skogsbränderna i Sibiren tidigare i år. Samtidigt finns ett stort motstånd mot miljörörelsen och även i Ryssland har Greta Thunberg skapat en polariserad debatt.

Hon får stöd från oppositionsledaren Aleksej Navalyj medan den Kremlvänliga tidningen Komsomolskaja Pravda beskriver Greta som psykiskt sjuk och bortskämd, enligt DN.

”Putins Ryssland är inte redo för en sådan politik”, skriver statsvetaren Fedor Krasheninnikov i en analys av den ryska debatten efter Gretas uppmärksammade tal i FN i slutet av september.

I maj i år skrev Greta Thunberg att det är olagligt att skolstrejka för klimatet i vissa länder, och publicerade en bild där hon håller en skylt med texten: ”Låt Ryssland strejka för klimatet”.

https://twitter.com/gretathunberg/status/1128344612186279937

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.