Rosalie Roobol, 22, från Stockholm tillhör en grön generation. Mat har blivit en viktig identitetsmarkör för unga, där det som läggs på tallriken går hand i hand med egna värderingar som rör klimat, hållbarhet och djuretik.
– Jag upplever att min generation är väldigt medvetna. Det är snarare äldre som inte vågar se sanningen i vitögat, för att saker alltid varit på ett visst sätt. Vi har haft slaveri, men det är inte najs för det, säger Rosalie.
LÄS MER: Fler unga väljer vegetarisk och ekologisk mat
Antalet unga, mellan 14 och 25 år, som identifierar sig som antingen veganer, vegetarianer eller flexitarianer har ökat från en fjärdedel till en tredjedel – endast under ett år. Det visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern.
– Vi ser en ung målgrupp där man är mer samhällspolitiskt intresserad och man tror på den egna förmågan att kunna påverka. Det här är en jättestor skillnad från 90-talet när man tänkte att det låg i händerna på "vuxenvärlden", säger Lovisa Sterner, livsstilsexpert vid Ungdomsbarometern.
Fann en gemenskap på nätet
Rosalie växte upp på en bondgård i Dalarna med sina föräldrar, som båda är lakto ovo-vegetarianer. Genom att utesluta kött och fisk från tidig ålder föddes ett intresse för djurrätt.
Med åren började hon ifrågasätta sina kostvanor allt mer. Hon började titta på dokumentärer om djurhållning och sökte sig till grupper på nätet. Där fann hon en gemenskap med likasinnade som kunde lära av varandra.
– Jag trodde att jag gjort allt jag kunnat innan, tills jag började prata med folk på nätet, då insåg jag hur mycket mer som fanns kvar, säger Rosalie.
Veganism – en livsstil
Rosalie beskriver veganism som en livsstil, och att det kan vara svårt att helt leva efter de principer som det står för. Den community hon fann på nätet har därför blivit extra värdefull.
– Att vara vegan handlar inte bara om att avstå från kött och animaliska produkter. Det är en livsstil, vilket innebär att du exempelvis inte bär päls eller stöder cirkusar och zoo. Vad som helst som bidrar till att skada eller döda djur.
Trots att Rosalie stöter på fördomar för sitt livsval, likt de hon själv en gång hade, är hon glad över att kunna tillhöra en generation försöker ta ansvar.
– Jag har vänner som försöker äta vegetariskt eller veganskt en gång i veckan, och det är alltid ett steg i rätt riktning. Jag tror ändå att de flesta vill att vi ska ha en planet att leva på.