Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Röken från Australien har snart färdats jorden runt

Skogsbränderna har rasat i månader.
Skogsbränderna i Australien har snart färdats runt hela jorden. Foto: SIOBHAN THRELFALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Luftkvalitén har påverkat luftkvalitén i andra länder. Foto: SIOBHAN THRELFALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Australien har härjat i flera månader. Foto: SIOBHAN THRELFALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Röken från de gigantiska bränderna i Australien väntas snart ha färdats runt hela jorden och vara tillbaka i skyn ovanför den plats där de startade.

Nu har luftkvaliteten påverkats i flera länder, skriver CNN.

De stora bränderna i Australien har kostat minst 28 personer livet och tusentals hem har brunnit ut. Enligt uppskattningar har hundratals miljoner djur dött och räddningstjänster på flera håll kämpar för att hålla tillbaka bränderna.

Samtidigt har röken från bränderna färdats lång väg och redan rört sig över halva jordklotet, visar satelitbilder från NASA.

Röken har rört sig över Sydamerika och skapat dimmiga skyar och färgstarka solnedgångar. I Nya Zeeland har luftkvaliteten på flera håll försämrats och snön färgats svart på bergen, enligt CNN.

Röken från Australien färdas runt jorden

Och snart har röken gjort ett helt varv och är tillbaka över Australien igen. Även om det inte är ovanligt att partiklar från stora bränder rör sig lång väg i luften är koncentrationen nu ovanligt hög och kan påverka luftkvaliteten så långt bort som i Chile och Argentina, säger klimatforskaren Nicolas Bellouin, till CNN.

– Om vi skulle börja se den här nivån varje år i Australien, eller vart annat år, skulle påverkan på luftkvaliteten och klimatet bli både oroande och märkbar, säger han.

I staden Melbourne rapporteras luftkvaliteten var den sämsta i världen, skriver The Guardian.

NASA har tidigare rapporterat att bränderna och den intensiva hettan har gjort att molnet pyrocumulonimbus uppstått, eller som det kalla: ”eldsprutande drakmolnet”.

Drakmolnet förvärrar bränderna

Molnet kan själv bidra till att bränderna fortsätter att spridas eftersom det kan skapa åskskurar med blixtar och sprida gnistor.

De senaste dagarna har det kommit rapporter om mer gynnsamt väder med en del regnskurar och en av de största bränderna, i Gospers Mountain sydväst om Sydney, var i helgen under kontroll.

Men fortfarande pågår ett hundratal bränder och säsongen med brandfara väntas fortsätta flera månader till.

Sam räddar kängurubebis från infernot

Sam Mcglone, 24, försöker släcka skogsbränderna när han upptäcker den lilla kängurubebisen på den knastertorra marken – bara meter från lågorna.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

Studien visar: Fel att gå 10 000 steg om dagen

Forskaren: ”Viktiga och bra resultat”

Obehöriga äga ej tillträde: Här är Sveriges första gated community

Innanför muren på småländska idyllen: “Vill inte ha folk som kör in här”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.