Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rockströms nya rapport: Vi väcker ”sovande jättar”

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Bilden på slädhundarna på Grönland väckte stor uppståndelse i somras.
Foto: STEFFEN M. OLSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Klimatprofilen Johan Rockström, professor i miljövetenskap, är en av artikelförfattarna.
Foto: OLLE SPORRONG
Avskogningen i Amazonas kan bidra till att ekosystemet når en ”tipping point” och förvandlas till savann.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Nio enorma system som påverkar jordens klimat – även kallade ”sovande jättar” – håller på att vakna och kan medföra oåterkalleliga konsekvenser.

Det skriver klimatprofilen Johan Rockström och en rad andra forskare i tidskriften Nature.

För drygt tio år sedan släpptes den första rapporten om så kallade ”tipping points”, vilket enkelt förklarat är ”droppen som får bägaren att rinna över”. Något som orsakar – ibland oåterkalleliga – förändringar i jordens klimatsystem.

Det handlar om smältande isar, förlust av biologisk mångfald och förändringar i havsströmmar. 

Ett exempel är Amazonas, där studier visar att det känsliga ekosystemet kan förvandlas till en savann om en fjärdedel av regnskogen avverkas. Den gränsen är redan nära, varnar forskare.

Tipping points skapar oåterkalleliga effekter

Men Amazonas är inte ensamt om att stå inför en dramatisk förändring. Av femton identifierade ”tipping elements” – platser som står inför en brytpunkt – har nio börjat visa tecken på förändringar utan motstycke. 

Det skriver Johan Rockström och en rad andra klimatforskare i en artikel i tidskriften Nature på onsdagen. 

– Av alla studier jag arbetet med är det här den som gör mig mest bekymrad, säger medförfattaren Owen Gaffney, verksam vid Stockholm Resilience Centre.

I artikeln sammanställer man forskningsläget för nio områden där en brytpunkt hotar i närtid: inlandsisar smälter, boreal skog brinner, regnskog torkar ut, Golfströmmen försvagas, permafrost tinar och korallrev dör. Studier talar också för att systemen påverkar varandra och därmed kan utlösa förödande dominoeffekter.

– Det pågår förändringar utan motstycke och mycket har skett bara under de senaste tio åren. Dessa enorma system – dessa ”sovande jättar” som reglerar jordens klimat – håller på att vakna. Vi borde vara väldigt oroliga, säger Owen Gaffney.

Kartan föreställer de nio tipping elements där dramatiska förändringar redan pågår.
Foto: Lenton et al. Climate tipping points – too risky to bet against, Nature, vol. 575, 28.11.2019.

En del forskare anser att vi inte vet tillräckligt om fenomenet tipping points och dess konsekvenser. Men enligt Owen Gaffney spelar det ingen roll – om människan potentiellt står inför en existentiell kris måste vi agera.

– Jag menar att det finns bevis för att vi bör vara mer oroliga än vad vi är i dag, och forska ännu mer på området. Vår generation har ett enormt ansvar på våra axlar.

Han och artikelförfattarna argumenterar för att vi som bäst har 30 år på oss få ner de globala utsläppen till noll. ”Det är möjligt att vi redan har tappat kontrollen över om det tippar över”, skriver de i Nature.

TV: När Grönland smälter påverkas hela jorden

Världens största ö är på väg att försvinna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.