Rockström svänger – har blivit pessimist

Klimatforskaren slår tillbaka efter Åkessons väderutspel
Johan Rockström är professor i jordsystemforskning vid Potsdam Institute for Climate Impact. 2015 höll han det mest lyssnade sommarprogrammet.
Foto: OLLE SPORRONG
Smog i kinesiska provinsen Liaoning, februari 2010.
Foto: EPA

”Detta är en pessimistisk krönika”, konstaterar Johan Rockström när han i Svenska Dagbladet förklarar att han inte längre är säker på att det går att begränsa uppvärmningen till 1,5-grader och uppnå ”grön tillväxt”.

LÄS MER: Här hittar du fler nyheter från Expressen Klimat

Professorn i jordsystemforskning kallar också Förenta nationernas klimatpanels scenarier för vägen dit ”en akademisk gymnastik som inte har med verkligheten att göra”.

Bland annat har han invändningar mot att IPCC, FN:s klimatpanel, räknar med orealistiskt höga nivåer av ”negativa utsläpp” (teknologier att ta upp koldioxid) och i vilken utsträckning växthusgaser kan absorberas genom att exempelvis fler träd planteras.

Men framför allt menar Johan Rockström att den ”relativa frikoppling” som Kina och andra tillämpar – där utgångspunkten är att utsläppen visserligen ökar men ekonomin växer snabbare – inte räcker om vi ska nå FN:s globala mål för hållbar utveckling.

”Det är bara absolut grön tillväxt som gäller, eller ingen tillväxt alls”, framhåller professorn. Och med detta menar han att föroreningar, utsläpp och utnyttjande av naturresurser som skog, vatten och mark måste minska eller stabiliseras även om ekonomin växer.

Johan Rockström: ”Inte liktydigt med att vi får ge upp”

Många har reagerat på att Johan Rockström nu backar från sin tidigare mer hoppfulla linje, men han poängterar att det inte är liktydigt med att vi få ge upp. 

– Självklart inte. Tvärtom, det innebär att vi måste göra, steg för steg, det som vi vet kan göras, skriver professorn vid Potsdam Institute for Climate Impact.

Han kräver att vi sätter ett slutdatum för fossil energi, börjar fasa ut kol och sätter ett pris på minst 50 euro/ton koldioxid.

I en annan krönika i Dagens Industri menar Rockström att klimatskeptikerna blundar för glasklara forskningsresultat. ”Ju mer vi lär oss, desto mer akut ter sig läget”, konstaterar han där.

Expressen har sökt Johan Rockström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.