Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rockström: ”Forskarna har väntat på ungdomsrörelsen”

Greta är helt rätt person att få Right Livelihood Award menar miljövetaren Johan Rockström som delade ut priset.
Greta Thunberg satte fötterna på fast mark under tisdagen, efter tre veckor på Atlanten.Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN
Greta Thunberg vilar nu upp sig i Lissabon för att sedan bege sig till Madrid.Foto: MANUEL DE ALMEIDA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Johan Rockström, professor och chef för forskningsinstitutet Postdam Institute for Climate Impact Research.Foto: OLLE SPORRONG

Det prestigefulla priset Right Livelihood Award delades under onsdagen ut till Greta Thunberg. 

Professor Johan Rockström var prisutdelare och berättar att forskarna har väntat på en ungdomsrörelse.

– Jag tycker att hon är helt fantastisk, säger han till Expressen. 

Greta Thunberg befinner sig i Lissabon i Portugal för att vila upp sig efter sin långa seglats över Atlanten. Hon kommer under fredagen att vara på plats i Madrid där FN:s  klimatmöte pågår.

I en video tackade 16-åringen för utmärkelsen, som ofta kallas ”det alternativa Nobelpriset”. 

Prisutdelaren Johan Rockström, professor och chef för forskningsinstitutet Postdam Institute for Climate Impact Research, beskriver Greta Thunberg och den rörelse som hon har startat med stora ord. 

– Jag tycker att hon är helt fantastisk. Hon har, tillsammans med ungdomar över hela världen, startat en rörelse som jag tror är ostoppbar. Hela Fridays for future-rörelsen kräver en enda sak: Lyssna på forskningen och lös problemet, säger han till Expressen innan prisutdelningen. 

Forskarna har väntat på ungdomarna

Johan Rockström tycker att det är självklart att Greta Thunberg bör föräras med ett så prestigefyllt pris som Right Livelihood Award. 

– Man ska komma ihåg att vi inom forskarsamhället har vetat länge att ungdomar i världen är djupt oroade. De vill ha en lösning på det här problemet, de förstår krisen och de litar på forskning – så vi har snarare väntat på dem. 

Han anser att Thunberg ska uppmärksammas dubbelt upp.

– Greta ska egentligen ha dubbelt med cred – både för att rörelsen finns och för att hon var den som fick ungdomar i världen att blomstra ut i en global rörelse, säger Rockström. 

”Riskerar katastrofala förändringar”

Att klimatrörelsen får så stort genomslag nu tror han beror på flera saker. 

– För det första att vetenskapen är så tydlig – vi riskerar katastrofala förändringar om vi inte ändrar på saker väldigt snabbt. Allvaret är mycket djupare.

Johan Rockström tror också att en anledning är att det nu finns en djupare förståelse för klimatfrågan inom politik och näringsliv. 

– Det här blev en gnista som tog fart för att läget var moget.

Klimatmötet i Madrid pågår och under onsdagen presenterades ännu en rapport som visar att de fossila utsläppen fortsätter stiga och att vi går mot en tregradig temperaturökning. 

Se hela Right Livelihood-galan här:

Greta Thunberg prisades på galan.

Gretas första orden på fast mark – efter seglingen tillbaka till Europa

Under tisdagsmorgonen nådde Greta Thunbergs långa segling över Atlanten sin destination.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.