Riksdagen röstade nej till fortsatt drift av Ringhals

Frågan om kärnkraften diskuteras.
Riksdagen röstar om avveckling av Ringhals reaktorer 1 och 2 på onsdagen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ringhals kärnkraftverk.
Foto: CHARLOTTA ELDELIND / VATTENFALL

Under onsdagseftermiddagen röstade riksdagen om att ge Vattenfall order om att stoppa avvecklingen av kärnkraftverket Ringhals reaktorer 1 och 2 . 

SD:s förslag om fortsatt drift röstades ner i riksdagen – med en rösts marginal.  

Vid 16-tiden på onsdagen röstade riksdagen kring framtiden för Ringhals reaktorer 1 och 2. 

När rösterna var räknade så stod det klart att avvecklingen av reaktorerna och Ringhals fortsätter.  

Förslaget röstades ner med 174 röster mot 173 röster. 

Dagen före nyårsafton stängdes Ringhals 2 ned efter ett beslut som fattades av ägarna, statliga Vattenfall och Uniper, och beslutet omfattar även en avveckling av Ringhals 1 som ska stängas om ett år. 

Förutom Ringhals 1 och 2 har kärnkraftverket ytterligare två reaktorer som planeras vara i drift åtminstone 20 år framåt. 

Kärnkraftsfrågan splittrar partierna

Sverigedemokraterna ville att Ringhals 2 skulle tas i drift på nytt och att den planerade stängningen av reaktor 1 skulle stoppas – och tog därför initiativ till onsdagens riksdagsomröstning i frågan. 

Reaktorerna skulle enligt förslaget även ha behövts renoveras och uppdateras då de är kärnkraftverkets äldsta och togs i drift på 1970-talet. 

Partiet ville att regeringen skulle ge Vattenfall nya direktiv kring reaktorerna. 

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ställde sig bakom SD-förslaget. 

Det var i början av december förra året som Moderaterna och Kristdemokraterna lämnade den blocköverskridande överenskommelsen som slutits med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter bland anat skilda åsikter i kärnkraftsfrågan. 

MP anklagar M för att ”sprida falsk alarmism”

”Elektrifiering av transporter och industrier är nödvändig för att Sverige ska nå målen om nettonollutsläpp 2045. Experter bedömer att vi då behöver använda 60 procent mer el än i dag. Då behövs kärnkraften som en klimatsmart och långsiktig baskraft i den svenska energimixen”, har M-ledaren Ulf Kristersson skrivit på Expressen Debatt

Miljöpartiet delar inte den uppfattningen. Partiets energipolitiska talesperson Lorentz Tovatt skrev på Svenska Dagbladets debattsida i augusti förra året att ”M sprider falsk alarmism” och att förnybar energiproduktion är ”billigare och går mycket snabbare att bygga ut”. 

Karim Jebari, forskare vid Institutet för framtidsstudier, menade att kärnkraft är nödvändigt i omställningen till ett fossilfritt samhälle när han gästade Expressens podd Klimatprat i början av året. 

– Om det inte blåser på en vecka, vilket absolut kan hända nån gång per år, behöver elen komma någon annanstans ifrån, sa Karim Jebari i podden som programleds av Expressens Matilda Nyberg. 

Så har kärnkraften i Sverige utvecklats

Forsmark, Ringhals och Oskarshamn – här är kärnkraftens historia i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.