Elcykelförsäljningen sköt i höjden tack vare det statliga bidraget. Med elfordonspremien har köparna kunnat få tillbaka 25 procent av priset, upp till 10 000 kronor. Bidraget har slopats men nu har svaret kommit på hur effektiv elcykelpremien varit ur klimatperspektivet:
Nästan hälften av elcykelanvändningen ersätter bilåkning. Det konstaterar Naturvårdsverket i en sammanställning av en enkät som tagits in från de som sökt premien, skriver Ny Teknik.
I ”Nationella cykelbokslutet” från 2019, framtaget av Trafikverket i samarbete med andra aktörer i Nationella Cykelrådet, ser man också att den andra hälften av elcykelanvändning ersätter kollektivtrafik, vanlig cykel, gång och annat.

Tveksam till klimatnyttan
Rami Yones, ordförande i Nationella cykelrådet, ställer sig dock tveksam till hur stor klimatnytta elcyklarna bidrar med.
– Men om en större andel väljer elcykeln framför bilen eller att åka kollektivt innebär det en kapacitetsavlastning som i sig är bra för klimatet, eftersom det är belastande att bygga ny infrastruktur. Nyttan kanske man inte främst hittar i själva elcykeln utan i avlastningen av de andra trafikslagen, säger han till Ny Teknik.
Männen bättre än kvinnorna
Studien visar att männen är bättre på att ta elcykeln jämfört med kvinnorna. Männen har också tagit emot fler premier än kvinnorna. De tog emot totalt 178 miljoner kronor, jämfört med 147 miljoner kronor som kvinnorna tog emot.
Man kan även se att fler personer i södra Sverige har sökt premien jämfört med personer från de norra delarna av landet. Högre utbildning, inkomst, medelålder och självrapporterad hälsa är faktorer som de sökande i större utsträckning också har.