Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Resultatet efter bränderna: 125 miljoner ton koldioxid

Miljoner hektar skog i lågor.
Bara under sommaren har skogsbränderna i Arktis resulterat i utsläpp på cirka 125 miljoner ton koldioxid. Foto: MARIA KHLYSTUNOVA / AP TT NYHETSBYRÅN
Över 700 bränder har resulterat i att trettiotretusen kvadratkilometer har brunnit, ett område som är större än Belgien. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Årets bränder i Arktis kan öka på takten i klimatförändringen. 

Bara under sommaren har bränderna resulterat i utsläpp på cirka 125 miljoner ton koldioxid. 

Det motsvarar två och ett halvt års utsläpp i Sverige, skriver Dagens Nyheter

Från maj till oktober är skogsbränder vanliga, men att bränderna förekommer långt norrut, tidigt på säsongen och pågår så länge är extremt ovanligt menar forskare. 

Mark Parrington är skogsbrandsexpert på Cams, Copernicus climate change service, EU:s program för rymdövervakning av jorden. Han menar att årets skogsbränder i Arktis saknar motstycke, skriver Dagens Nyheter

Sibirien har drabbats hårdast 

Sibirien har drabbats hårdast med störst och flest bränder, och under augusti brinner det fortfarande kraftigt. Över 700 bränder har resulterat i att trettiotretusen kvadratkilometer har brunnit, ett område som är större än Belgien. 

30 000 kvadratkilometer står i lågor.

I arktiska områden har mark och skog funkat som en infångare av koldioxid. Permafrost och torv som ofta förekommer i dessa områden innehåller mycket metan, en kraftfull växthusgas. Vilket gör att elden förvandlar dessa områden till stora utsläppskällor av växthusgaser.

Bränder leder till ökade utsläppt

Forskare menar att utsläppens mängd och längden av sommarens bränder har förvärrats av höjda temperaturer. Men även att bränderna leder till ökade utsläpp av växthusgaser, som i sin tur gör att temperaturen höjs, skriver Dagens Nyheter. 

Petteri Taalas, generalsekreterare för Världsmeterorologiska organisationen WMO, menar att vi måste agera för att minska klimatförändringarna. 

”Det här är inte science fiction. Det är klimatförändringen i verkligheten. Det händer här och nu och kommer förvärras i framtiden om vi inte agerar snabbt”, sa Petteri Taalas, i en kommentar till deras rapport om sommarens värme och bränder.