Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordvarmt i oktober – isen i Arktis krymper

Världen kämpar med stora miljöproblem – men det görs också framsteg.
Ett isberg utanför Grönland.
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

Europa hade förra månaden den varmaste oktobermånaden som uppmätts, enligt EU-organet Copernicus.

Globalt var årets oktober den tredje varmaste och den arktiska havsisen var på de lägsta nivåerna sedan mätningarna började.

I Europa var oktober ovanligt varmt och temperaturerna på land var de högsta som uppmätts, rapporterar Copernicus Climate Change Services. Genomsnittstemperaturerna i östra Europa var mycket höga, medan sydöstra Europa låg under snittet.

I Sverige var temperaturerna också över snittet.

Sett över hela världen var det den tredje varmaste oktobermånaden och de sex varmaste oktobermånaderna har uppmätts de sex senaste åren, enligt Copernicus.

I större delen av Arktis och den tibetanska högplatån var temperaturerna betydligt högre än genomsnittet under 1981-2010. Däremot var det kallare än normalt i östra stilla havet, stora delar av Nordamerika den norra delen av den tibetanska högplatån.

Oktober varmaste i Europa

I Arktis, området kring Nordpolen, var isbältet i oktober det lägsta uppmätta sedan satellitmätningarna började 1979. Månaden var också den fjärde i rad med helt eller nära isfria förhållanden vid de norra havspassagerna.

Vid Antarktis, på södra havsklotet, var det den andra månaden med mer än genomsnittlig havsis, efter 48 månader i följd med mindre.

Copernicus är EU:s program för observationer av klimatet jorden runt.

Ytlufttemperaturavvikelse för oktober 2020 i förhållande till genomsnittet för oktober under perioden 1981-2010. Datakälla: ERA5.
Foto: Copernicus Climate Change Service / ECMWF
Två tredjedelar av temperaturhöjningen har skett de senaste 50 åren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.