En dags smältvatten kan täcka hela Florida

Grönland smälter i rekordfart – tappar 8,5 miljarder ton på 24 timma
Det är rekordvärme på Grönland.
Foto: SMALLREDGIRL - STOCK.ADOBE.COM / ADOBE STOCK
I onsdags uppmättes 19,8 grader på Grönland – vilket är den högsta temperaturen någonsin.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är rekordvarmt på Grönland – och isen smälter som en mjukglass på stranden.

Bara under tisdagen smälte så mycket is att en yta motsvarande Svealand och Götaland hade kunnat täckas med fem centimeter vatten.

– Det här förändrar troligen Grönland för alltid, säger Marco Tedesco, glaciärexpert vid universitetet i Columbia till The Guardian.

Veckan som gått har varit ovanligt varm på Grönland. På onsdagen konstaterades den högsta uppmätta temperaturen någonsin 19,8 grader – och isarna de smälter i en rasande takt.

På tisdagen förlorade glaciärerna på ön 8,5 miljarder ton ytmassa, enligt siffror från danska myndigheter. Omsatt i vatten smälte så pass mycket att delstaten Florida i USA hade kunnat täckas fullständigt med fem centimeter vatten, enligt danska Polar Portal. Med svenska mått mätt motsvarar den både Svealand och Götaland, som tillsammans är ungefär lika stora som Florida.

Också på torsdagen fortsatte den extrema värmen att minska de väldiga ismassorna. Då smälte ytterligare 8,4 miljarder ton massa.

– Snön fungerar som ett slags skyddande täcke över isarna, förklarar Marco Tedesco, glaciärexpert vid universitetet i Columbia till The Guardian.

– När den försvinner så är mer och mer smältning oundvikligt.

Rekordvarmt på Grönland

Anledningen till att det smälter så snabbt är den pågående rekordvärmen på Grönland. Den orsakas av ett högtryck som drar in varm luft söderifrån över ön, ett ovanligt fenomen.

– Vi har sett den här typen av atmosfäriska händelser tidigare. Men det sker nu mer och mer ofta, säger Tedesco.

På så sätt håller det skyddande snölagret på att smälta väldigt snabbt, vilket blottar glaciärisen därunder, och det är då det blir illavarslande. När den isen smälter späs havsnivåerna på. Om allt smälter kommer nivåerna att öka med sex meter.

– Det oroande är det politiska gensvaret, eller snarare bristen på det. Ökande havsnivåer är inte något som sker över en dag, men när det väl är i gång så går det inte att stoppa, säger Brad Lipovsky, glaciärexpert vid universitetet i Washington till The Guardian.

Jordens resurser är slut rekordtidigt: ”Akut klimatkris”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.