Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordminskning av svenskt köttätande

Foto: HANS DESSER / HANS DESSER / EXPRESSEN
Foto: ZARA DALY

Svenskarnas köttätande fick en rekordminskning under 2017.

I genomsnitt åt vi 85,5 kilo kött var – vilket är den största årliga minskningen sedan 1990.

– Vi tittar mer på hur köttet producerats och väljer kött med mer omsorg än tidigare, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, till SVT.

Den totala förbrukningen av kött minskade rekordartat i Sverige under 2017, visar en ny sammanställning från Jordbruksverket.

Svenskarna åt då i genomsnitt 85,5 kilo kött var, vilket är en minskning med 2,6 procent – eller 2,2 kilo. Det är den största årliga minskningen sedan 1990, vilket på Jordbruksverket tros bero på klimatdebatten, hälsoaspekter, etiska skäl och en vegetarisk trend.

 

LÄS MER: Köttskatt splittrar regeringen inför valet

 

Svenskarnas konsumtion minskade med 2,2 kilo

Åren 2013-2016 åt svenskarna i genomsnitt 87,5 kilo kött per person.

Under 2017 minskade ätandet av alla köttslag i popularitet – utom för lamm, som också är det köttslag som äts minst. Lammköttet ökade mest i produktion och ätandet av lamm ökade med i genomsnitt 0,1 kilo per person. 

– Det finns ingen särskild förklaring till detta. Kanske är det för att lamm är ett mer exklusivt kött som människor ”unnar sig” oftare, vid till exempel högtider eller firanden, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, till SVT.

Svenskt kött ökade i popularitet

Jordbruksverkets sammanställning visar också att importen av utländskt kött minskade under 2017, samtidigt som exporten av svenskt kött ökade. Man ser också en ökad efterfrågan på svenskt kött och svensk fågel.

– Vi tittar mer på hur köttet producerats och väljer kött med mer omsorg än tidigare. Det svenska köttet är dyrare, ja, men ändå äter vi mer av det. Vi är inte lika fokuserade på priset som förut, säger Åsa Lannhard Öberg till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.