Rekordhetta plågar USA: ”Värsta torkan på 1 200 år”

Följ senaste nytt i Expressen TV
Vattenreservoaren Lake Oroville håller på att torka till farligt låga nivåer.
Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT
På flera håll i USA, som här i Montana, brinner det redan. Och då har sommaren knappt börjat.
Foto: KARL BIG HAIR / AP/ TT

Värmerekorden avlöser varandra i västra USA – och torkan ökar risken för våldsamma skogsbränder.

Räddningstjänster i flera delstater förbereder sig för att behöva ge sig ut närsomhelst.

– Det är tydligt att det vi upplever nu inte är naturligt. Det här är utan tvekan orsakat av mänsklig aktivitet, säger paleoklimatologen Kathleen Johnson till the Guardian.

Värmen slår rekord i Sverige. Fredagens 34,6 grader i Målilla var den varmaste temperaturen som uppmätts i Sverige i juni sedan 1947. 

Men Sverige är långt ifrån ensamt om rekordvärme. Värmeböljan i västra USA slår rekord på rekord – och förvärrar den historiska torkan. I Salt Lake City uppmättes 42 grader – det delat högsta någonsin. I Phoenix uppmättes 46,1 och i Needles, Kalifornien, uppmättes 49,4 – båda på delade rekordnivåer för den här tiden på året.  

I veckan twittrade räddningstjänsten i San Mateo/Santa Cruz, strax söder om San Francisco, ut att växtligheten är uttorkad på ”historiska nivåer” på samtliga undersökta platser. Brandrisken inför en sommar som ännu inte nått sin varmaste tidpunkt är med andra ord skyhög. 

– Jag är orolig för den här sommaren. Det vi kan vänta oss av skogsbränder och den allt värre torkan bådar inte gott, säger paleoklimatologen Kathleen Johnson till the Guardian.

– Den nuvarande torkan kan bli den värsta på 1 200 år och orsaken är direkt kopplad till klimatförändringar orsakade av människan .

https://twitter.com/CALFIRECZU/status/1405267790076907527

Lika förödande som förra året

Förra året slukade skogsbränderna i Kalifornien omkring 16 000 kvadratkilometer och räddningstjänsten befarar nu att årets säsong kan bli lika förödande. Bränder har redan härjat i flera delstater och i Kalifornien är man nu på helspänn.

– Vi gör oss redo för att vi kan tvingas skickas ut till skogsbränder närsomhelst eftersom det här blir årets hittills varmaste vecka. Vi har fått höra att vi kan bli väldigt upptagna från och med nu, säger Erik Scott, talesperson för Los Angeles räddningstjänst, till CNN

Klimatforskaren Katharine Hayhoe är inte överraskad över utvecklingen med extremvärme och skogsbränder. 

– Men det känns overkligt att se det man bara såg i sin forskning och sina klimatmodeller tidigare. Att det verkligen händer på riktigt – och det gör mig mållös att se hur snabbt alla beräkningar har blivit verklighet, säger hon till the Guardian.

Se även: Tre tips – så hanterar du värmeböljan


Undvik stress, drick mycket vatten och se till att ha det svalt hemma

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.