Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionerna vill satsa – vill ha 100 000 nya invånare

Infrastrukturministern: ”Vill bli världens första fossilfria välfärdsland”
Efterfrågan på elbilar ökar.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Isabella Lövin inviker en fossilfri anläggning i Luleå.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Satsning på fossilfri industri kan leda till befolkningsboom i norr, rapporterar SVT.

– Ingen plats i Sverige har befunnit sig i den här situationen, säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå.

Boden, Gällivare och Skellefteå är några orter som nu bygger fler bostäder och planerar för expansion när omställningen till ett fossilfritt samhälle går framåt.

Befolkningsantalet väntas kontinuerligt öka i takt med att efterfrågan på elbilar och fossilfritt stål, rapporterar SVT.

I Gällivare ställer LKAB om till fossilfri järnsvampsproduktion och bygger världens största vätgasanläggning, Hybrits, som väntas stå klar om fem år. Byggnadsarbetare, tekniker och elektriker kommer då efterfrågas.

I Skellefteå planeras en elbatterifabrik stå klar i slutet av året, och i Boden byggs en fossilfri stålindustri, H2 green steels, som ska vara färdig om tre år.

Grova beräkningar

Men beräkningar visar att antalet anställda i verksamheterna redan är för många, sammanlagt är 10 000 personer.

Regeringssamordnaren, Peter Larsson, räknar ändå med att cirka 100 000 personer kommer behövas i de två nordligaste länen fram till år 2035 – en 20-procentig ökning från de cirka 500 000 personer som i dag lever i Norrbotten och Västerbotten.

– Det är en mycket grov skattning. Jag har bett en rad olika organisationer som kan räkna i detalj att gå igenom, säger han till SVT.

LKAB gör storsatsning för att bli fossilfria

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.