Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens klimatpolitik sågas: ”Ingen konkret plan”

Vad är klimat egentligen?
Miljö- och klimatminister Isabella LövinFoto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOACHIM WALL

Ingen konkret plan för hur orden ska bli verklighet. Så beskriver Klimatpolitiska rådet regeringens ansträngningar för att minska Sveriges utsläpp av växthusgaser.

– Att regeringen inte följer sin egen klimatlag är otroligt bekymmersamt, säger Louise Meijer (M) i en kommentar till Expressen.

Klimatpolitiska rådet, som har i uppdrag att granska regeringens klimatpolitik, ger mer ris än ros i den rapport som i dag lämnas över till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

– Även om man tolkar regeringens klimatpolitiska handlingsplan på bästa och mest generösa sätt så rör vi oss inte tillräckligt snabbt i rätt riktning, säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet.

132 punkter

I slutet av december förra året presenterade regeringen landets första klimatpolitiska handlingsplan, i linje med det klimatpolitiska ramverk som slogs fast 2017. Där beskrivs i 132 punkter hur Sveriges utsläpp av växthusgaser ska minska till netto noll senast år 2045.

– Det är inte fel på vad man tänker sig att göra. Men det saknas konkretiseringar, tidsangivelser, uppgifter om vem som är ansvarig och hur resurser ska avsättas. Så egentligen är det ingen handlingsplan, och på så vis uppfyller den faktiskt inte intentionen i klimatlagen, säger Johan Kuylenstierna.

I rapporten har Klimatpolitiska rådet formulerat tolv rekommendationer. Dels handlar de om hur exempelvis myndigheter bör samverka för att klimatarbetet ska få en bred förankring och genomsyra allt arbete. Dels har rådet tagit fram redskap som ska göra det möjligt att utvärdera och bedöma de åtgärder som genomförs.

– Man kan ju ha hur många fina åtgärder som helst, men om man inte kan utvärdera dem eller beskriva hur de ska implementeras är det väldigt svårt att avgöra om de kommer att fungera eller inte, säger Johan Kuylenstierna.

Ont om tid

På vägen mot klimatmålet att Sveriges utsläpp av växthusgaser ska vara netto noll senast 2045 finns ett antal etappmål. Ett av dem är att utsläppen från fordonssektorn ska ha minskat med 70 procent jämfört med 1990 senast 2030.

– Vi menar att det är mycket allvarligt att den här klimathandlingsplanen inte når närmare målet, för utöver den här är det bara en och en halv klimathandlingsplan kvar till 2030. Därför räcker det inte riktigt att säga att man kan skärpa ambitionerna i kommande planer, säger Johan Kuylenstierna.

Moderaterna: ”Bekymmersamt”

Moderaternas vikarierande klimatpolitiska talesperson Louise Meijer reagerar på rapporten från Klimatpolitiska rådet. 

– Det är bekymmersamt att regeringen inte lyssnar till de forskningsrapporter som kommit under den senaste tiden som visar att den förda klimatpolitiken inte minskar utsläppen nämnvärt. Att regeringen inte följer sin egen klimatlag är otroligt bekymmersamt, säger hon i en kommentar till Expressen.

Moderaterna har på torsdagen, efter den nya rapporten, begärt en särskild debatt om klimatpolitiken och klimathandlingsplanen.

– Vi begär nu att regeringen måste återkomma med en uppdaterad klimathandlingsplan som innehåller redovisningar kring effekten av beslutade och kommande styrmedel, säger Louise Meijer.

Lövin: ”Sätter ribban högt”

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin säger i en kommentar till Expressen att regeringen välkomnar Klimatpolitiska rådets konkreta rekommendationer.

– Regeringen sätter ribban högt. Vi tar sikte på att ställa om alla sektorer och det är ingen liten utmaning. Klimathandlingsplanen kommer lägga grunden för allt klimatarbete som görs hädanefter. Utan stora reformer som att revidera andra samhällsmål som i dag går på tvärs med klimatmålen, kommer vi aldrig nå klimatmålen till 2045, säger hon och fortsätter:

– Vi kommer att återkomma inom ramen för klimatlagen med klimatredovisningar. Jag konstaterar att Klimatpolitiska rådets egen skattning visar att vi kommer klara att minska utsläppen med två tredjedelar till målåret 2045.

TV: Det här är Sveriges klimatmål

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.