Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen vill öka budget för klimatrelaterade olyckor

Frida Berry Eklund, talesperson för "Våra barns klimat", om varför det hjälper att engagera sig.
Märta Stenevi (MP) säger att de nya anslagen inte kommer att räcka, men att det är en första början.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidigare i augusti drabbades bland annat Gävle av kraftiga skyfall som fått stora ekonomiska konsekvenser för så väl privatpersoner som för staden.
Foto: OLLE SPORRONG

Regeringen föreslår en halv miljard till åtgärder mot klimatrelaterade olyckor. 

Det är en höjning med 20 gånger av dagens budget på 25 miljoner.

– Så kommuner kan få det stödet med metoder och verktygsutveckling som krävs för att de ska kunna ta ansvaret fullt ut, säger Märta Stenevi (MP) till SVT Nyheter. 

Regeringen vill lägga en halv miljard på åtgärder mot klimatrelaterade olyckor, rapporterar SVT Nyheter. I ett budgetförslag föreslås att pengarna som kommuner kan söka för faktiska åtgärder mot klimatrelaterade olyckor höjs från 25 miljoner till 500 miljoner kronor.

Regeringen vill också höja stödet till myndigheter för att bättre kunna stötta kommuner med kunskap och planering för mer långsiktig klimatanpassning. De anslagen skulle i så fall mer än fördubblas och föreslås gå från 62 miljoner kronor per år till totalt 140 miljoner kronor årligen. 

Stenevi: ”Kommer inte täcka behovet”

Till SVT säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi att de nya pengarna inte kommer att täcka hela klimatanpassningsbehovet, men ”hon hoppas att det ska bidra till ett bättre samarbete mellan statliga myndigheter och kommuner.”

– Så kommuner kan få det stödet med metoder och verktygsutveckling som krävs för att de ska kunna ta ansvaret fullt ut. Både för att identifiera vilka områden som riskerar att drabbas av klimatrelaterade naturolyckor, men också hur kan man planera kring detta för att minimera risken för skador för att därmed minimera risken för att behöva ta stora kostnader för att skydda bebyggelse, säger Märta Stenevi till SVT.

Ny studie: Varmare klimat kan utrota trollsländorna

Blir mindre färgglada i takt med att temperaturen stiger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.