Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen ger bistånd för att skydda korallrev

Isabella Lövin (MP): ”Hotar också global livsmedelsförsörjning”.
Regeringen vill lägga 39 miljoner kronor på att skydda korallrev.Foto: HENRIK HÖGSTRÖM
Pengarna kommer från biståndsbudgeten.Foto: IAN JAMES / AP
Isabella Lövin (MP)Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen öronmärker 39 miljoner kronor ur 2019 års biståndsbudget för internationellt havsmiljöarbete, rapporterar Sveriges Radio.

– Haven är i en extremt dålig och utsatt situation, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till Expressen.

Havsbiståndspengarna ska fördelas till olika projekt genom olika organisationer, exempelvis Stockholm International Water Institute (SIWI) och FN:s miljöprogram, enligt Isabella Lövin. Expressen mötte miljö- och klimatministern i samband med öppnandet av Baltic Sea Sience Congress på Stockholms universitet på tisdagen.

– Vi behöver göra mycket och vi har kort tid på oss. Därför har vi beslutat att gå fram med mer öronmärkta pengar till vissa organisationer med vissa specifika projekt. Det är en del av en större budget som vi ger för att hjälpa utvecklingsländer att skydda sina hav, säger Isabella Lövin.

Projekten handlar exempelvis om att minska plastskräp, se till att fattiga länder har möjlighet till bättre havsförvaltning och skydda korallrev.

”Hotar hundratals miljoner människor”

– Varmare, surare vatten fräter sönder korallreven. Här behövs mer forskning och snabba, bra projekt. Det är fiskens barnkammare, så det hotar också global livsmedelsförsörjning. Om vi inte ser till att vi får fisk som kan leva på ett bra sätt i haven så hotar det också hundratals miljoner människor som är helt beroende av fisk som sin främsta proteinkälla.

Sedan förra året och fram till 2022 satsar regeringen 1,3 miljarder av den totalt cirka 42 miljarder stora biståndsbudgeten till miljö- och klimatsatsningar i fattiga länder.

39 miljoner låter som en liten summa i sammanhanget. Räcker det?

– Nej, det är absolut inte tillräckligt. Sverige satsar mycket mer än så, men det här är specifika projekt som vi nu öronmärker och pekar ut för 2019.

Bör mer pengar öronmärkas för satsningar på haven?

– Vi behöver göra mer och det gör vi med olika medel. Att ge pengar är ett sätt att göra det, men vi måste också samarbeta bättre för att rädda världshaven och koppla ihop företag, forskare och länder för kraftfulla initiativ, säger Isabella Lövin.

Ska öka beslutfattares kunskap

Två av de öronmärkta miljonerna i satsningen har tilldelats SIWI:s projektplattform Source-to-Sea, som sedan 2014 bland annat arbetar för att öka beslutsfattares kunskap om sambandet mellan land, färskvatten och hav.

– Många har till exempel nyligen insett att problemen med plast i haven beror på aktiviteter som sker uppströms, säger projektledaren Ruth Mathews.

– Vi jobbar just nu med att införa Source-to-Sea-synsättet i Etiopien och Vietnam. Pengarna ger oss en möjlighet att följa upp framgångar globalt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.