Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Regeringen verkar inte prioritera klimatarbetet”

Per Bolund om sin klimatbesvikelse i Expressens stora intervju i februari.
Per Bolund är kritisk mot regeringens engagemang för FN-miljökonferensen Stockholm +50.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll säger att miljökonferensen kommer leda till att de deltagande ländernas redan uttalade löften kommer genomföras snabbare.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Per Bolund (MP) tycker att regeringen med Socialdemokraterna i spetsen inte engagerar sig tillräckligt i FN-miljökonferensen som hålls i Stockholm i veckan.

– Vi hade behövt ha en förhandlad text som gör att världens länder faktiskt ökar sina miljöambitioner, säger han.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) håller inte med.

– Stockholm +50 fokuserar på att genomföra de väldigt många befintliga löften och åtaganden som redan finns, säger hon.

I veckan hålls miljökonferensen Stockholm 50+ för att öka takten i arbetet med hållbarhetsmålen och en mer hållbar återhämtning efter pandemin. Konferensen firar också att det är 50 år sedan FN:s första miljökonferens hölls i just Stockholm, 1972.

Då hälsades de deltagande länderna välkomna av statsminister Olof Palme. I år blir det i stället nuvarande statsminister Magdalena Andersson som hälsar välkomna. Förre miljöministern Per Bolund är dock kritisk till att det dröjde till tisdagen innan Magdalena Andersson meddelade att hon kommer på konferensen.

– Det pekar väl på den lite tveksamma inställningen som Socialdemokraterna har haft till den här konferensen och det är ju inte den inställningen vi behöver. Vi behöver en regering som tar den här möjligheten fullt ut, säger Bolund.

Per Bolund tycker även att regeringen borde ha författat en text som de deltagande länderna kunde ställa sig bakom under konferensen.

– Man borde ha sett till att man förhandlar fram en text som faktiskt höjer ambitionerna, men den chansen har man inte tagit. Det verkar som att regeringen helt enkelt inte prioriterar det internationella klimatarbetet, säger Bolund.

Strandhäll: ”För lite verkstad”

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) håller inte med Bolund utan menar att konferensen kommer att leda till rekommendationer för att snabbare kunna införa redan uttalade löften.

”Världens länder har lovat höjda ambitioner många gånger men vi ser för lite verkstad, fler länder måste också göra det som krävs för att vända utvecklingen. Därför fokuserar Stockholm +50 på att genomföra de väldigt många befintliga löften och åtaganden som redan finns, i stället för att komma med nya. Världen behöver mer verkstad”, skriver Annika Strandhäll i en kommentar.

Stenevi: ”Vi ska göra kaos”

Märta Stenevi försvarar sitt ”kaos”-uttalande i P1 Morgon: ”Då kommer vi bråka i förhandlingsrummen”.

Forskaren sågar trädplantering: ”Fördelarna överdrivs”

Ses som snabb lösning – forskaren kritisk: ”Inte ett alternativ till att minska utsläppen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.