Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen prickas för Preem-hanteringen

Dessa punkter har regeringen brustit i – hör KU:s ordförande Karin Enström (M).
Foto: REGERINGEN / TT NYHETSBYRÅN REGERINGEN
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Regeringen prickas av riksdagens konstitutionsutskott för hanteringen av Preems ansökan om utbyggnad i Lysekil. 

KU:s ordförande pekar bland annat på de mejl som Expressen avslöjat mellan Preems vd och klimatminister Isabella Lövins (MP) statssekreterare. 

– KU ifrågasätter lämpligheten i kommunikationen mellan Preem och miljödepartementet, säger KU:s ordförande Karin Enström (M). 

Regeringen prickas på flera punkter av ett enigt KU, framgår det av torsdagens pressträff – bland annat för hanteringen av Preem-ärendet. 

Ursprungligen handlade KU:s granskning om hur det gick till då regeringen tog över prövningen av Preems miljötillstånd, samt om klimatministerns uttalanden om behovet av nya investeringar i förnybart, som gjordes under regeringens pågående prövinng.

Ett enigt KU anser att regeringen ska vara försiktig i att ta över ett ärende i ett så sent skede.

Efter att Expressen avslöjat den känsliga mejlväxlingen om kommande budgetsatsningar valde Moderaterna att lyfta in det i KU-granskningen. 

Även detta har KU synpunkter på.

– KU ifrågasätter lämpligheten i kommunikationen mellan Preem och miljödepartementet, säger KU:s ordförande Karin Enström (M). 

Även Tuve Skånberg (KD) tar upp Expressens avslöjande om kontakter mellan Miljödepartementet och Preem. 

– Vi understryker vikten av en omdömesgill kommunikation.

Samma dag som Preem drog tillbaka sin ansökan – den 28 september – avslöjade Expressen att klimat- och miljöministerns statssekreterare Eva Svedling haft två möten med Preems vd Magnus Heimburg, samt skickat flera mejl, bland annat med förhandsinformation om en budgetsatsning där Svedling bett Preem att ”heja på” satsningen.

Prickas i tolv ärenden

Totalt har KU behandlat 30 anmälningar från riksdagsledamöterna och ytterligare ett antal frågor som utskottet har granskat på eget initiativ. I 12 granskningar pekar KU på att det har förekommit brister.


I beslutet står följande om kontakterna mellan Preem och regeringskansliet: 


”KU tar även upp de kontakter som förekom mellan det aktuella bolaget och Regeringskansliet innan bolaget återkallade sin ansökan. En återkallelse av ansökan har inte diskuterats, men formen och innehållet i kontakterna medför att KU ifrågasätter lämpligheten i att kommunicera med enskilda på det sättet. KU understryker vikten av en omdömesgill kommunikation i alla sammanhang.”

MP bad Preem heja på budgetsatsning

Redan den 26 augusti informerade Preems vd både Eva Svedling och näringsminister Ibrahim Baylans (S) statssekreterare att bolaget hade ekonomiska hinder för att kunna producera mer förnybart. 

Två veckor senare, den 11 september, skickade Eva Svedling ett mejl till Preems vd med förhandsinformation om en kommande budgetsatsning, där hon ber oljebolaget att ”heja på” Miljöpartiets satsning.

”Hej igen! Ytterligare goda nyheter, bra om ni hejar på (efter publicering såklart): Ikväll klockan 21.00 presenteras satsning på statliga kreditgarantier för stora investeringar i Sverige, som bidrar till att nå målen i miljömålssystemet och det klimatpolitiska ramverket. 50 miljarder på tre år! Kommer som sagt klockan 21 ikväll, i DI.

Vänligen,

Eva”

Magnus Heimburg, som tillträdde som vd för Preem så sent som i augusti, svarade samma dag: 

”Hej Eva,

Tack för det väldigt positiva beskedet. Ser fram emot att studera förslaget mer i detalj.

Mvh

Magnus”

Preem lydde statssekreterarens uppmaning och intervjuas den 18 september i en artikel i Dagens industri. Där säger Mattias Backmark, chef för Preems investerarrelationer, att det är ”helt klart en intressant satsning” och att ”det är bra att biodrivmedel nämns som ett av de viktigaste områdena”.

Isabella Lövin sa vid utfrågningen i KU att tonen kunde uppfattas som olämplig. 

Kan du förstå att du får frågor om detta?

– Jag jag kan förstår att det ser… att just den här vänskapliga tonen kan verka olämpligt men det här handlar absolut inte om någon förhandsinformation kring detaljer i politik som är speciellt ägnad för att Preem ska kunna ta del av det, sa klimatministern till Expressen efter utfrågningen. 

Preem: ”Bland det löjligaste jag läst”

Kort efter att Expressen avslöjade mejlväxlingen mellan Preem och miljödepartementet, skrev en av Preems två lobbyister, Ludwig Kollberg, ett direktmeddelande på Twitter till Lövins pressekreterare Jakob Lundgren: 

”Artikeln i Expressen var bland det löjligaste jag läst. Snacka om att koka soppa på en spik. Tydliga svar från miljöministern och Eva. Från vårt håll tar vi artikeln med ro.”

Här möter Expressens reporter Isabella Lövin efter KU-utfrågningen om kontakten med Preem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.