Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen kallar till möte om torskens situation

Regeringen kallar till krismöte om situationen för torsken på Östersjön. Foto: DPA
Isabella Lövin (MP) kallar situationen ”kritisk”.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SKÅNES DJURPARK SKÅNES DJURPARK

Situationen för torsken i Östersjön är allvarlig. 

Nu kallar Sveriges regering representanter från alla Östersjöländer och EU-kommissionen till möte – och vill se ett förbud mot torskfiske. 

– Situationen är kritisk och kräver att vi agerar, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i ett pressmeddelande. 

I förra veckan släppte Internationella havsforskningsrådet en analys kring torskens situation i Östersjön. 

Regeringen vill se ett förbud av torskfiske i östra Östersjön i år. Nu har man också kallat till sig representanter från alla Östersjöländer och EU-kommissionen i samband med det regionala fiskeforumet Baltfishs möte där Sverige är ordförandeland. 

– Situationen är kritisk och kräver att vi agerar. Sverige följer de vetenskapliga råden och driver på sina grannländer. Vi vill se ett torskfiskestopp redan i år och arbetar för åtgärder för att värna torskens tillgång till föda, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i ett pressmeddelande. 

Regeringen kallar till möte om torskens situation

Förbudet som regeringen vill införa skulle gälla från 1 juli till den 31 december 2019. Man vill också förbjuda fiske av skarpsill och sill/strömming stoppas i området där det är vetenskapligt motiverat. 

– Nu har vi en gedigen vetenskaplig analys av situationen för Östersjöns östra torskbestånd och det är tydligt att det krävs skarpa åtgärder. Samarbetet med våra grannländer runt Östersjön är absolut nödvändigt för att skydda torsken och jag hoppas att fler länder ser vikten av att vi agerar kraftfullt, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i pressmeddelandet. 

Nu ska det också bli tillåtet med licensjakt på gråsäl – vilket riksdagen uppmanade regeringen att införa i april tidigare i år. 

Syftet är att gynna det utsatta torskbeståndet i Östersjön. 

– En del av problemet är att det finns väldigt mycket gråsäl som sprider parasiter och äter samma föda och också torsk till vissa delar, säger Jennie Nilsson till Ekot. 

Torskarna har blivit färre och mindre

I april uppmanade Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Sportfiskarna till ett totalstopp för torskfiske i Östersjön öster om Bornholm.

Torskarna har blivit både färre och mindre. 1984 fångades nästan 400 000 ton torsk i Östersjön öster om Bornholm. Av dessa togs nästan 60 000 ton upp av svenska fiskare, enligt statistik som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har hand om.

I år har EU begränsat fisket till 24 000 ton i samma område – totalt, för alla nationers yrkesfiskare.