Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ja från regeringen för slutförvar av kärnbränsle

Regeringens ja till slutförvar av kärnavfall utlöste ett storbråk i politiken. Ett historiskt beslut enligt miljöminister Annika Strandhäll (S), som får medhåll av L-ledaren Nyamko Sabuni. Men MP:s Per Bolund är kritisk och kallar beslutet ansvarslöst.
Annika Strandhäll.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Regeringen säger ja till förslaget om slutförvaret för kärnavfall.

– Vår generation ska ta ansvar för vårt avfall, säger miljö- och klimatminister Annika Strandhäll vid en presskonferens.

Inför beslutet uttryckte MP-språkröret Per Bolund sin oro:

– Jag är orolig över att regeringen kommer falla till föga för den vildsinta oppositionen.

Regeringen ger grönt ljus för slutförvarsanläggningen i Forsmarks.

Det bekräftar miljö- och klimatminister Annika Strandhäll vid en presskonferens. Hon trycker på vikten av att ta ansvar för kärnbränslet.

– Vår generation ska ta ansvar för kärnavfallet. Det här är resultatet av 40 års forskning och som ska vara säkert i 100 000 år, säger ministern.

Enligt Strandhäll blir Sverige nu världsledande i arbete med kärnavfall.

– Man har talat om att detta är det mest omfattande miljöbeslutet någonsin, säger hon.

Tanken är att kopparkapslarna i anläggningen ska hålla i minst 100 000 år, men många menar att det finns anledning att fortsätta forska på materialet som ska omgärda kärnavfallet.

Miljödomstolen har haft invändningar

Inget annat land i världen har tagit definitivt beslut om slutförvaring av använt kärnbränsle. Men Finland har redan godkänt den svenska metoden och planen är att driftsätta anläggningen år 2025. 

Kärnkraftsbranschens företag Svensk kärnbränslehantering (SKB) står bakom ansökningarna och hoppas på grönt ljus från regeringen, medan Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) är emot. Mark- och miljödomstolen har haft invändningar utifrån miljöbalken, och regeringens expertgrupp Kärnavfallsrådet menar att det behövs mer forskning. 

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har gett grönt ljus.

– Slutförvaret uppfyller kraven och SKB har visat att det kommer att bli säkert. Regeringen ställer sig alltså bakom Strålsäkerhetsmyndigheten och många andras tunga bedömning, säger Annika Strandhäll.

Kommunalrådet i Oskarshamn gläds åt beskedet.

– Det är en stor glädje i Oskarshamn i dag när vi äntligen fått ta emot det här beskedet. Det är ett besked vi väntat väldigt länge på, säger han till SVT Småland.

Per Bolund: ”Viktigt att vi fattar ett modigt beslut”

Inför torsdagens beslut uttryckte Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, sin oro för att regeringen skulle ge grönt ljus åt slutförvaret.

– Risken är att om man säger ja till ett system som inte håller måttet så kan ju det här livsfarliga radioaktiviteten kunna läcka ut och komma ut i miljön, förorena Östersjön, växter och djur och sedan genom maten komma in i människors kroppar. Det är en risk vi inte får utsätta varken oss själva eller kommande generationer för, säger Per Bolund till Expressen.

Vidare säger han:

– Jag är orolig över att regeringen kommer falla till föga för den vildsinta oppositionen som hotar med misstroendevotum snarare än att fatta ett modigt beslut, som skulle vara att man kräver bättre säkerhet med slutförvar. Att det finns en mindre osäkerhet om det här systemet kommer att hålla radioaktivitet inne i 100 000 år.

Greenpeace kritiskt

Även miljöorganisationen Greenpeace är kritiskt. Talespersonen Rolf Lindahl, som ansvarar för klimat- och energifrågor, menar att beslutet är hastat och att det krävs ytterligare forskning.

– Kärnkraftsindustrin är angelägen om att få det olösta problemet med avfallet från kärnkraften ”ur världen”. Med dagens beslut låser regeringen nu fast Sverige i en av flera oberoende forskare starkt kritiserad metod. Men vi är fortfarande långt från att ha en säker metod för att hantera det radioaktiva avfall som svensk kärnkraft producerar, säger Rolf Lindahl i ett uttalande.

Liknande oro kommer från Naturskyddsföreningen.

– Regeringen har idag fattat ett historiskt beslut och jag är rädd att de gjort ett historiskt misstag. Det är direkt oansvarigt av regeringen att säga ja till anläggningen för det extremt farliga kärnavfallet. Metoden att slutförvara avfallet med kopparkapslar har fått omfattande forskarkritik. Avfallet kan orsaka betydande miljöskador längs Upplandskusten – kanske redan efter några hundra år, säger ordföranden Johanna Sandahl i ett uttalande.

LÄMNADE IN ANSÖKAN 2011

Regeringen ska den 27 januari fatta beslut om Svensk kärnbränslehanterings (SKB) ansökningar, som omfattar två anläggningar: en inkapslingsanläggning i Oskarshamn, och en slutförvarsanläggning i Forsmark. Totalt ska 12 000 ton kärnavfall deponeras i 6 000 kopparkapslar på cirka 500 meters djup i urberget.

SKB lämnade in sina ansökningar 2011 till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) respektive mark- och miljödomstolen. SSM gav i januari 2018 grönt ljus utifrån kärntekniklagen, däremot hade domstolen invändningar utifrån miljöbalken.

Domstolen ansåg det oklart hur mycket korrosion, frätning, kopparkapslarna tål och pekade på att mer underlag behövs. Tanken är att kapslarna ska hålla i minst 100 000 år. Efter domstolens och SSM:s yttrande hamnade ärendet på regeringens bord. 

Regeringen gav därefter SKB – som är kärnkraftsindustrins bolag – möjlighet att komplettera sina ansökningar. Kompletteringarna skickades senare ut på remiss. Regeringen har att pröva ansökningarna dels utifrån miljöbalken, dels utifrån kärntekniklagen.

Om regeringen nu ger tillstånd så räknar SKB med byggstart någon gång under 2020-talet. Slutförvarsanläggningen beräknas ta tio år att bygga. Använt kärnbränsle ska börja deponeras där under 2030-talet. Om 70 år beräknas slutförvaret ha fyllts och kan därmed förseglas.

Källa: TT

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) höll en presskonferens där hon presenterade att regeringen säger ja till slutförvar i Forsmark.
MP:s Per Bolund om beskedet om slutförvaret

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.