Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill lägga 600 miljoner på att minska utsläpp

Isabella Lövin Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu föreslår regeringen mer statliga pengar för att minska industrins koldioxidutsläpp.

Isabella Lövin säger till Sveriges Radio att regeringen vill att det så kallade Industriklivet ökar till 600 miljoner kronor per år.

Klimatpremien till elbussar ska utökas enligt förslaget, och överföring av gods från landsväg till sjöfart ska gynnas. 

Isabella Löfvin, miljö- och klimatminister, berättar i en intervju för Sveriges Radio:

– Det är ju viktigt att alla i samhället ska vara med på resan till nollutsläpp. Det finns vissa tunga industrier som står för väldigt stora utsläpp i dag och de behöver göra tekniksprång. Och det är bråttom.

Industriklivet är ett statligt stöd till ett teknikskifte till de industrier som har svårast att få ned sina utsläpp, och dit hör bland annat stålindustrin och cementindustrin. 

Totalt orsakar industrin cirka en fjärdedel av de svenska växthusgasutsläppen och målet för svensk industri är att växthusutsläppen ska ha upphört helt år 2045, eller att koldioxiden då ska kunna fångas upp på något annat sätt.

Isabella Lövin: ”Behöver göras”

Regeringen föreslår nu 600 miljoner kronor inom Industriklivet, för att se till att den här omställningen kan göras.

– Jag noterar, att andra förslag från andra partier, som handlar om att man i stället ska göra ett avdrag för sina kostnader för en omställning, det är inget som industrin vill se. Det här är investeringar här och nu som behöver göras. Man kan inte konstruera ett stöd på det sättet att man kan göra avdrag från vinster som ännu inte finns, säger Isabella Lövin till Sveriges Radio. 

Regeringen vill också rikta pengar till att minska klimatpåverkan från fordon. Regeringen föreslår därför att klimatpremien till elbussar nästa år ökar med 20 miljoner kronor till 120 miljoner, och att den dessutom ska finansiera eldrivna lastbilar.

Ett tredje förslag från regeringen går ut på att förstärka ekobonussystemet som gynnar att godstransporter flyttas från landsväg till fartyg, något som har mindre påverkan på miljön.