Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen: Beslut om slutförvar ”månader bort”

"Beslutsfattarna med PM Nilsson" - möt Harald Mix, vd Altor.
”Det här visar ju bara att Miljöpartiet inte vill ta beslut om kärnavfallet och slutförvaret” säger Camilla Brodin (KD).
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
I somras tog regeringen beslut om att separera frågan om att tillåta mer lagring i Oskarshamn från ärendet om slutförvar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Regeringen har lovat att ge besked i frågan om slutförvar för använt kärnbränsle. 

Men beskedet är ännu ”ett antal månader” bort enligt miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). 

Frågan om det svenska slutförvaret för använt kärnbränsle är inte löst. I somras tog regeringen beslut om att separera frågan om att tillåta mer lagring i Oskarshamn från ärendet om slutförvar, då risken för att beslut om hela ärendet kan dra ut på tiden så mycket att mellanlagret riskerar att bli fullt. 

Nu säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till TT att regeringen fortsatt bereder frågan och att beslut om slutförvar är ett antal månader bort.

– Jag kan inte säga mer än ett antal månader. Vi hanterar det här så skyndsamt som möjligt.

Oppositionen är mycket kritisk

Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström hotar med ett misstroende.

– Jag kommer att diskutera frågan om en eventuell misstroendeförklaring med min partiledare för att kunna fart på frågan och för att regeringen ska arbeta mer seriöst med frågan, säger han till TT.

Camilla Brodin (KD) säger:

– Det här visar ju bara att Miljöpartiet inte vill ta beslut om kärnavfallet och slutförvaret.

Så sent som i augusti anmälde Liberalerna miljö- och klimatministern till riksdagens konstitutionsutskott (KU), efter att regeringen gett klartecken till den utökade mellanlagringen i Oskarshamn. Ett beslut som gick emot lokalpolitikernas vilja.

Anklagas för att inte vilja ta beslut

En del kritiker har hävdat att regeringens med den senaste remissrundan försöker vinna tid och slippa ta beslut.

– Absolut inte, säger Per Bolund och tillägger:

– Jag vill också poängtera att det inte är regeringen som har väckt frågor om kopparkapselns hållbarhet utan det är mark- och miljödomstolen som sa att man inte kan ge tillåtlighet om man inte har större säkerhet om kopparkapseln. Då är det självklart att regeringen ställer frågor om det.

Frågan om kärnkraften diskuteras fortfarande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.