Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapporten: Så kan Sveriges klimatutsläpp halveras

Johan Hassler på SNS berättar om hur utsläppen kan kapas.
Att fördyra koldioxidutsläppen kan halvera Sveriges klimatutsläpp enligt SNS konjunkturråd.Foto: BENGT EKMAN / IBL/NATURFOTOGRAFERNA

Det viktigaste är att göra koldioxidutsläppen dyrare.

Då kan Sveriges klimatutsläpp halveras enligt en rapport från SNS konjunkturråd.

– Det där vore en bra klimatåtgärd, säger ordföranden John Hassler till Sveriges radio.

Enligt en rapport från SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle) konjunkturråd skulle Sveriges klimatutsläpp kunna halveras med ett statligt stöd till att fånga in koldioxid från ett antal industrianläggningar. Konjunkturrådets ordförande John Hassler, professor i nationalekonomi, säger till Sveriges radio att en stor mängd av Sveriges koldioxidutsläpp kommer från ett litet antal skorstenar.

– 27 anläggningar släpper ut koldioxid motsvarande kanske hälften av de totala utsläppen, ungefär lika mycket som biltrafiken släpper ut, säger John Hassler till Sveriges radio. 

”Det vore en bra klimatåtgärd”

SNS kulturråd menar att det viktigaste för att minska utsläppen är att det ska kosta att släppa ut koldioxid. 

Hassler säger att det förmodligen skulle vara lönsamt att sätta på insamlingsanordningar, där det kostar 1 000 kronor per utsläppt ton. Det skulle i så fall kosta 20 miljarder kronor per år.

– Alltså ungefär vad vi drar in på koldioxidskatten. Det där vore en bra klimatåtgärd, men det är inte riktigt i linje med de svenska klimatpolitiska målen, säger John Hassler.

I rapporten är en slutsats att ett pris på koldioxid är det mest effektiva sättet att minska utsläpp. Även att särskilda mål för att minska transporternas utsläpp är ineffektiva och dyra, men forskarna är inte överens om det.

Så ska människor acceptera klimatåtgärderna 

De har också kommit fram till att det ibland behövs stöd till de som kan drabbas mer än andra av klimatåtgärder. Det ska vara ett sätt att få människor att acceptera klimatåtgärderna.

– Det är möjligt att man till exempel måste tänka på att förändra regionalstödet eller något sånt för att kompensera för de landsändar som kan drabbas mer av omställningskostnaderna, koldioxidskatt och sånt. Vår bedömning är att det ändå är små omfördelningar som behöver göras, säger John Hassler till Sveriges radio.

I Sveriges klimatmål står det att utsläppen minska med 85 procent till 2045, jämfört med 1990. De resterande 15 procenten kan uppnås genom kompletterande åtgärder.

LÄS MER: Experter: Så påverkar Greta världspolitiken (PREMIUM)

LÄS MER: 8 klimateffekter: Så ser Sverige ut år 2030 (PREMIUM)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.