Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport: Stora effekter av klimatförändringen

Världsmeteorologiska institutet, WMO, konstaterar i sin rapport att 2018 blev det fjärde varmaste året som har uppmätts.Foto: DAVID GOLDMAN / AP / TT NYHETSBYRÅN

Klimatförändringens effekter ökar när temperaturen närmar sig riskabla nivåer. 

Det är budskapet i en rapport från Världsmeteorologiska institutet som DN refererar.

I september i fjol var två miljoner människor på flykt på grund av bland annat torka, översvämningar och stormar, enligt rapporten.

Världsmeteorologiska institutet, WMO, konstaterar i sin rapport att 2018 blev det fjärde varmaste året som har uppmätts, och att åren 2015 till och med 2018 är de fyra varmaste åren som har uppmätts, skriver DN.

Samtidigt har extremväder påverkat alla världsdelar. I september var cirka två miljoner människor på flykt från sina hem på grund av väder- och klimatrelaterade händelser. Torka, översvämningar och stormar uppges vara de vanligaste orsakerna.

– Uppgifterna i rapporten ger anledning till stor oro. Den globala medeltemperaturen ligger nu ungefär en grad högre än under förindustriell tid i slutet av 1800-talet, säger FN:s generalsekreterare António Guterres, i en kommentar som citeras av DN.

Minskande glaciärer – stigande havsnivåer

Vid klimatmötet i polska Katowice i december sa FN-chefen att målet med höstens möte är att få världens länder att höja sina ambitioner i klimatarbetet rejält. Han har bjudit in världens ledare till ett nytt klimatmöte i höst.

Havsnivån fortsätter också stiga, enligt rapporten från WMO. 2018 var den 3,7 millimeter högre än året innan. 

Den sammanlagda massan hos världens glaciärer minskade för 31:a året i rad. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.