Rapport: Kinas solceller tillverkas under tvång

Kinas ambassadör Gui Congyou i stor intervju med Expressen.
Människorättsgrupper uppskattar att mellan en och två miljoner uigurer sitter i fångläger i Xinjiang.
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: ANDERS GOOD / IBL

Kina är världens största tillverkare av komponenter till solceller.

Nu larmar forskare för att muslimska minoritetsgrupper tvingas tillverka komponenterna under slavliknande förhållanden i Xinjiang-regionen, skriver CNN.

Enligt rapporten finns komponenterna i en stor del av världens alla solceller.

Under fredagen släpptes en ny rapport där forskarna varnar för att en stor del av Kinas tillverkning av solcellskomponenter kommer från tvångsarbetande uigurer i Xinjiang.

Enligt rapporten försöker Kina pressa ner priset på komponenterna i takt med att den globala efterfrågan på förnybar energi ökar.

”Men det kommer med stora kostnader för de som arbetar i början av försörjningskedjan”, skriver rapportförfattarna enligt CNN.

Flera människorättsorganisationer har uppskattat att mellan en och två miljoner uigurer sitter i fångläger i Xinjiang. USA:s före detta president Donald Trump har tidigare kallat Kinas behandling av minoritetsgruppen för ”folkmord” och FN förhandlar med Kina om att få besöka regionen för en kontroll ”utan restriktioner”.

Kina nekar

Kina har hela tiden förnekat alla former av brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang.

CNN har sökt Kinas utrikesdepartement för en kommentar på den nya rapporten men utan resultat. Dock nekade departementet till liknande anklagelser tidigare i veckan.

– Ett fåtal västländer och antikinesiska krafter försökte överdriva det så kallade ”tvångsarbetet” i Xinjiangs bommullsindustri. Nu har de vänt blicken mot solenergiindustrin. Xinjiangs bomull är fläckfritt och solenergin är ren, säger en talesperson för departementet enligt CNN.

”Ett problem för hela industrin”

Det är inte första gången som Kinas tillverkning av solceller kritiseras.

Tidigare i år kom en liknande rapport och då medgav Ikea och Vattenfall att deras solceller kan vara tillverkade under tvång i Xinjiang.

– Skulle det visa sig att vi inte kan säkra mänskliga rättigheter, självklart så måste vi köpa in råmaterial från andra ställen i världen, säger Ikea Sveriges hållbarhetschef Jonas Carlehed till Ekot.

– I princip alla solpaneler har kopplingar till Xinjiang på ett eller annat sätt. Det här är ett problem för hela industrin, säger Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld till Sveriges Radio Ekot.

Annika Ramsköld säger även att Vattenfall inte accepterar tvångsarbete och att företaget arbetade hårt för att hitta andra tillverkare.

Svaret efter frågan om hotet: Skrattar

Gui Congyou om Jojje Olsson: ”Kalla kriget-mentalitet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.