Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport: Jorden på väg mot ett av varmaste åren

Här är skillnaden på klimat och väder.
2020 är på väg att bli ett av de tre varmaste åren någonsin.
Foto: USFS/NWCG HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Detta decennium innefattar sex av de varmaste åren någonsin.
Foto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
De höga medeltemperaturerna ökar risken för översvämningar, enligt WMO.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

I en ny rapport skriver Meteorologiska världsorganisationen att 2020 är på väg att bli ett av de tre varmaste åren någonsin.

Samtidigt väntas även detta decennium bli jordens varmaste.

– 2020 har, olyckligtvis, varit ännu ett extraordinärt år för vårt klimat, säger WMO-chefen Petteri Taalas i ett uttalande.

Meteorologiska världsorganisationen hade hoppats att naturfenomenet La Niña, som brukar kyla jordens temperaturer, skulle leda till lägre medeltemperaturer i år. Men så har det inte blivit.

Årets medeltemperatur beräknas i stället bli 1,2 grader celsius högre än de förindustriella nivåerna mellan 1850-1900. Nu finns en 20 procents risk att medeltemperaturen överstiger 1,5 till 2024, skriver WMO.

Varmaste decenniet

Enligt rapporten kan det nuvarande decenniet, från 2011 till 2020, bli det varmaste någonsin. Det innefattar också sex av de varmaste åren sedan WMO började mäta jordens medeltemperatur.

De sex toppnoteringarna har alla uppmätts efter 2015 – och 2020 tros nu hamna bland de topp tre varmaste.

– 2020 har, olyckligtvis, varit ännu ett extraordinärt år för vårt klimat. Vi såg extrema temperaturer på land, till havs och speciellt i Arktis, säger WHO:s chef, Petteri Taalas i ett uttalande.

”Mer åtgärder behövs”

Mer än 80 procent av jordens hav har upplevt en marin värmevåg i år, något som har slagit hårt mot havens ekosystem. Samtidigt kopplas de höga medeltemperaturerna till andra naturfenomen, som extremvärme, översvämningar och orkaner.

– Detta år är det femårsjubileum för Parisavtalet om klimatförändringar. Vi välkomnar alla nya åtaganden från regeringar om att minska utsläppen av växthusgaser, för vi är i nuläget inte i fas och mer åtgärder behövs, säger Petteri Taalas i uttalandet.

Se mer

Här är klimatkrisens unga offer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.