Stora barriärrevet, utanför Australiens kust, är världens största system av korallrev. Det sträcker sig över 2 600 kilometer – och hotas nu av klimatförändringar.
En ny studie, som publicerats i tidsskriften Proceedings of the Royal Society B, slår fast att hälften av Stora barriärrevets koraller har dött mellan 1995 och 2017. Främst har massdöden drabbat grenkorallarten Acropora florida och större, bordsformade koraller. De är arter som vanligtvis utgör hem för fiskar och annat marinliv i området, skriver BBC.
Korallblekning leder till massdöd
Bakom studien står marinforskare vid forskningscentrumet ARC Centres of Excellence i Australien. En av dem är professorn Terry Hughes, som pekar ut korallblekning som ett ödesdigert problem för reven.
Korallblekning sker då koraller utsätts för stress, vilket gör att algerna som ger dem färg drivs ut. Resultatet blir färglösa koraller som mer liknar stenar än växtlighet.
I vanliga fall kan koraller återhämta sig naturligt från blekningen. Men processen har hämmats av höjda havstemperaturer till följd av klimatförändringar. Värmen har även har lett till en ökning av skadliga alger som hotar hela ekosystemet.
– Vi brukade tro att Stora barriärrevet var skyddat av dess storlek, men våra resultat visar att även världens största och relativt välskyddade revsystem är alltmer hotat och minskar, säger Terry Hughes till BBC.
I mars larmade forskare om att Stora barriärrevet drabbats av den tredje största massblekningen på fem år. Ännu är det okänt hur stor påverkan blekningen har haft.