Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rapport: 20 företag står för över hälften av plastavfallet

I Sardinien spolades en död val upp på stranden – full av plast.
Av de 20 företagen som står bakom stora delar av plastutsläppen är elva baserade i Asien, fyra i Europa och tre i Nordamerika.
Foto: Rajanish Kakade / TT / NTB Scanpix
Mycket av världens engångsplast återvinns inte.
Foto: NTB scanpix

Över hälften av världens plastavfall från engångsartiklar produceras av endast 20 företag, enligt ny forskning, skriver The Guardian. 

20 företag i framför allt Asien, men även Europa och Nordamerika, står bakom 55 procent av världens avfall från engångsplast. Det visar studien The plastic waste makers index. Bakom studien står australiska Minderoo Foundation med stöd av bland annat Stockholm Environment Institute, SEI. 

Mest plastavfall från engångsartiklar skapades dock i Australien, följt av USA. I Australien genererades 59 kilo avfall från engångsplast per person under 2019 och i USA var motsvarande siffra 53 kilo. Det företag som orsakade mest plastavfall var oljejätten Exxonmobil följt av amerikanska Dow som tillverkar bland annat plast och kemikalier. 

”Kritiskt hot”

Engångsplast tillverkas nästan uteslutande av fossila bränslen och globalt är det endast 10-15 procent av engångsplasten som återvinns. År 2050 väntas plast stå för mellan 5 och 10 procent av världens växthusgasutsläpp, enligt The Guardian. Enligt rapporten är världens plastindustrier minimalt reglerade och saknar insyn.

– Plastföroreningar är ett av de största och mest kritiska hot som vår planet står inför, säger Andrew Forrest, ordförande för Minderoo Foundation, till The Guardian.

Varje år hamnar upp mot 13 miljoner ton skräp i haven – framför allt plast.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.