Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Raketutsläpp hotar djur – stränder fylls med kadaver

Det är skillnaden på klimat och väder.
Vattenprovtagning vid strand i Kamtjatka.
Foto: TASS / YELENA VERESHCHAKA/TASS/SIPA USA SIPA USA
Raketbränsle från två ryska militärbaser kan ha läckt i vattnet.
Foto: TASS / YELENA VERESHCHAKA/TASS/SIPA USA SIPA USA
Flera marindjur har dött i vattnet.
Foto: TASS / ANNA STRELCHENKO/TASS/SIPA USA SIPA USA

Stränderna på Kamtjatka i nordöstra Ryssland har under den senaste tiden fyllts med döda havsdjur, rapporterar The Guardian.  

Nu fruktar experter att raketbränsle från två ryska militärbaser på halvön kan ha läckt och orsakat vad Greenpeace varnar för kan bli en ”ekologisk katastrof”. 

Kamtjatka är en halvö i nordöstra Ryssland, känd bland naturälskare för sin spektakulära natur och många vulkaner. Men den senaste tiden har oroande rapporter inkommit från surfare som fått problem med ögonen efter kontakt med vattnet, och döda havsdjur som spolats upp på stränderna.

Enligt Kamtjatkas guvernör, Vladimir Solodov, har man upptäckt föroreningar i havet utanför halvön. 

Nu fruktar experter att det kan röra sig om läckt raketbränsle från två havsnära militärbaser. Under tisdagen kommer inspektioner av anläggningarna genomföras.

– Det kommer genomföras inspektioner av två nyckeltestanläggningar som oroar, säger guvernören enligt The Guardian

På Instagram skriver han vidare att han vill se en transparent utredning av det förmodade utsläppet. 

Anläggning för att gräva ner kemikalier

Radygino, en av de två anläggningarna som kommer kontrolleras under tisdagen, ligger 10 kilometer från havet. Där genomförde militären övningar så sent som i augusti. Den andra militärbasen, Kozelsky, har tidigare använts för gräva ner giftiga kemikalier, rapporterar The Guardian. 

Vladimir Burkanov är en rysk biolog inriktad på sälar. Enligt honom kan det röra sig om gamla anläggningar där raketbränsle förvarats, som helt enkelt har rostat. 

Greenpeace Ryssland uppger att de har kontaktat ryska militären, statsekologer och åklagare och krävt en fullständig utredning av det misstänkta utsläppet. 

https://www.instagram.com/p/CFtBiTTMhUP/

LÄS MER: Experter: Så påverkar Greta världspolitiken (PREMIUM)

Isabella Lövin om oron kring klimatkrisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.