Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Qatars svar på extremhettan: Luftkonditionering utomhus

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Skyskrapor i Doha.
Foto: ROBERT GHEMENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÃÖN

I stekheta Qatar stiger medeltemperaturen mer än nästan överallt på jorden.

Den rika gulfstaten löser problemet med luftkonditionering utomhus – vilket orsakar enorma utsläpp av växthusgaser. 

Inte ens miljörörelsen protesterar, rapporterar Washington Post.

– Det handlar om överlevnad. Det är för varmt. Det är verkligheten, säger Neeshad Shafi, verkställande direktör för Arab Youth Climate Movement Qatar.

År 2022 hålls fotbolls-VM i Qatar.

På grund av den olidliga sommarhettan på Arabiska halvön spelas turneringen nästan ett halvår senare än normalt, i november-december.

Qatar, som redan tidigare var en av jordens varmaste platser, har redan sett en temperaturökning på mer än 2 grader över förindustriella nivåer.

Qatar är därmed en av de platser utanför Arktis där uppvärmningen går snabbast, undantaget Arktis, säger Zeke Hausfather vid klimatanalysgruppen Berkeley Earth till Washington Post.

Under en värmebölja i juli 2010 uppmättes rekordtemperaturen 50,4 grader.

Kyler ner fotbollsarenor och utomhusgallerior

Men medan människor i världens fattiga länder står skyddslösa mot klimatförändringarna har man i gulfstaten Qatar pengar nog för att hantera problemet. Med luftkonditionering, utomhus.

Qatar luftkonditionerar sina fotbollsarenor, marknader, trottoarer, och utomhusgallerior, skriver Washington Post.

Qatar är det land i världen som släpper ut mest växthusgaser per capita – tre gånger så mycket som USA, enligt Världsbanken.

I emiratet tycker många att vilseledande eftersom den flytande naturgas som landet exporterar debiteras Qatar trots att den förbränns någon annanstans.

Ond cirkel

Men hur man än räknar är Qatar en stor utsläppare – och 60 procent av landets el används för kylning, rapporterar Washington Post.

Och luftkonditionering utomhus blir en ond cirkel, konstaterar tidningen: koldioxidutsläpp skapar global uppvärmning, vilket ökar efterfrågan på luftkonditionering, vilket skapar ett behov av ännu mer fossila bränslen som avger mer koldioxid. Och så vidare.

Och den globala uppvärmningen kommer att slå hårdare mot Arabiska halvön än de flesta andra områden.

Livsfarligt

Om den genomsnittliga globala uppvärmningen når 2 grader kommer Qatars temperaturer att skjuta i höjden, enligt Mohammed Ayoub, senior forskningsdirektör vid Qatar miljö- och energiforskningsinstitut. Då riskerar städer i området att bli obeboeliga.

– Vi talar om en ökning på 4 till 6 grader i ett område som redan upplever höga temperaturer, säger han till tidningen.

När luften är mycket fuktig, som i Persiska viken, kan värmen bli direkt livsfarlig för människor, eftersom svetten inte kan avdunsta från kroppen.

Faran blev tydlig under friidrotts-vm nyligen. Trots att damernas maraton flyttades fram till midnatt kunde 28 av de 68 startande inte genomföra hela loppet, och några fick föras bort i rullstolar och på bårar.

Turkiskan Fadime Celik tas omhand av sjukvårdspersonal efter att ha tävlat i maratonloppet under friidrotts-VM i Qatar.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Inte ens miljörörelsen protesterar

Men än så länge går det att vistas utomhus i Qatar, på grund av landets enorma expansion av luftkonditionering utomhus. Och inte ens den lokala miljörörelsen protesterar.

– Det handlar om överlevnad. Det är för varmt. Det är verkligheten, säger Neeshad Shafi, verkställande direktör för Arab Youth Climate Movement Qatar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.