Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Projekt för att blockera solen stoppas i Kiruna

Ur arkivet. Frankrike ska minska sin kärnkrafts-el till 50 procent 2025, 75 procent av landets el kommer från kärnkraft.
Raketuppskjutningsplatsen på Esrange.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Vi har trott oss kunna kontrollera jorden. Man kan inte det”, säger Åsa Larsson-Blind, vice ordförande för Samerådet.
Foto: Matti Berg

Tanken är att blockera solen och rädda klimatet.

Den kontroversiella tekniken är förbjuden i 196 länder.

Nu har en testflygning i Kiruna stoppats – efter kritik från Samerådet och miljöorganisationer.

– Vi har trott oss kunna kontrollera jorden. Man kan inte det, säger Åsa Larsson-Blind, vice ordförande för Samerådet.

Ett litet ballongtest i Lappland rymde ett etiskt dilemma av enorma proportioner: Kan och ska människan bestämma över naturen?

Med Scopex-experimentet vill Harvardforskare se om de kan utveckla en sköld mot solen – och skydda jorden mot den globala uppvärmningen.

Inspirationen hämtas från vulkaner. När Pinatubovulkanen i Filippinerna fick ett utbrott 1992 spreds stora askmoln i atmosfären. De reflekterade solens strålar, och världens medeltemperatur sjönk tillfälligt med en halv grad.

Tanken är att göra samma sak på konstgjord väg. Ingenjörerna på Harvard vill släppa ut aerosoler av kalciumkarbonat i stratosfären för att se om tekniken fungerar.

Foto: Keutsch Group at Harvard

Alla säger nej

Men hittills har de fått nej på alla platser de velat testa uppfinningen. Bland annat har de stoppats av myndigheterna i de amerikanska delstaterna New Mexico och Arizona, 2012 respektive 2018, skriver SVT.

Senast försökte de i Sverige. I somras skulle en jättestor luftballong skickas upp på test från rymdbasen Esrange utanför Kiruna.

Men Samerådet och flera miljöorganisationer – inklusive Naturskyddsföreningen – opponerade sig.

– Har vi kommit så långt att vi ska fejka storskaliga vulkanutbrott för att manipulera hela jorden?

Det säger Samerådets vice ordförande Åsa Larsson-Blind. Hon är rädd för att så kallad geoengineering, som tekniken utgör, kan leda till mer miljöförstörelse.

– Det här är inte ett ”ess i rockärmen” (mot klimatförändringen). Det är sådant här som gör att vi absolut inte kommer att ställa om. Allt som tar fokus från att vi ställer om till ett hållbart samhälle är kontraproduktivt.

Hon uppfattar tekniken som ett sätt att försöka ställa sig över naturen.

– Ur ett samiskt perspektiv går det helt emot vår världsbild. Vi har hamnat i den här situationen för att vi har ställt oss över naturens resurser, och trott oss kunna kontrollera jorden. Man kan inte det.

Harvard ger inte upp

Nu har Samerådet, en organisation för samer i hela Sápmi, fått som de vill. I mars beslutade statsägda Svenska rymdaktiebolaget, SSC, att dra sig ur samarbetet med Harvard.

– Vi har landat i att det behövs diskuteras mer mellan olika experter, säger Anni Bölenius, kommunikationschef på SSC.

Syftet med luftballongen var bara att testa om den kunde bära utrustningen som behövs, och inte att släppa ut aerosoler.

– Vi är nog alla överens om att den tekniska flygningen inte har någon miljöpåverkan. Men det finns starka argument för och emot även en sådan testflygning.

Om Harvardforskarna i framtiden får möjlighet att testa sin ballong så är det långt till att de får lasta den med aerosoler – eftersom geoengineering på klimatet är förbjudet i 196 länder.

FN-fördraget Konventionen om biologisk mångfald, som Sverige ratificerat, tillåter nämligen inte att man förändrar jordens klimat på ett sådant sätt.

Men forskarna har inte gett upp. Harvardprofessorn David Keith säger till Reuters att beslutet är ett bakslag och att de hoppas att SSC ändrar sig. Annars tänker de försök i USA igen 2022.

Varför analyseras klimatet? Vad påverkar vårt klimat? Hur blir klimatet i framtiden? Här är svaren på dina frågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.