Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prognosen: Så varmt är Stockholm år 2050

Expressens utrikeskorrespondent om framtidens klimat.
Bangkok är den stad som väntas drabbas värst av klimatförändringar år 2050, enligt indexet.Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Även Stockholm finns bland städerna som kan uppleva störst förändring i årsmedeltemperatur.Foto: SUVAD MRKONJIC
Melbourne, Australien, hotas av vattenbrist redan år 2040.Foto: CIRO DE LUCA / REUTERS BILDBYRÅN

Utan klimatåtgärder kommer årsmedeltemperaturen i Stockholm vara tre grader varmare år 2050 jämfört med sent 1900-tal, visar en ny sammanställning.

Den mest hotade staden är dock svenskfavoriten Bangkok.

Sammanställningen av klimatdata för världens storstäder år 2050 har gjorts av den tyska fastighetstjänsten Nestpick, och baserar sig bland annat på Bastins beräkningar som Expressen tidigare rapporterat om.

De har undersökt hur temperaturförändringar, vattenbrist och stigande havsnivåer samspelar i hotet mot invånarna i de 85 mest populära turiststäderna – om man undviker tillräckliga åtgärder för att stoppa klimatkrisen.

Bangkok i Thailand toppar listan över städerna som kommer genomgå den största klimatförändringen till 2050, med högst risk för översvämningar och en temperaturökning med 1,67 grader. Bangkok följs av Ho Chi Minh City i Vietnam, och Amsterdam i Nederländerna, bland städerna som bedöms ha högst sammanlagda klimatrisker.

– Beräkningarna bygger på ”business as usual”, och illustrerar varken det värsta eller bästa scenariot, utan en realistisk mellanväg. Dessa klimatskiften kommer inträffa förr eller senare, och vi måste alla vara medvetna om det, säger Nestpicks vd Ömer Kücükdere i en kommentar.

Stor temperaturförändring i Stockholm

Kenyas huvudstad Nairobi tillhör de städer som väntas genomgå störst skifte när det gäller klimattyp, från fuktiga varma somrar till ett tropiskt savannklimat och en temperaturhöjning med 2,31 grader.

Dessutom listas Melbourne i Australien som den stad som kommer pressas svårast när det gäller vattentillgång, eftersom efterfrågan på vatten beräknas vara dubbelt så stor som tillgången redan 2040.

Även Stockholm finns med på listan – och placerar sig på en tiondeplats om man endast ser till temperaturökning. Årsmedeltemperaturen i den svenska huvudstaden kan öka med 3,05 grader till 2050, jämfört med snittet mellan år 1970 och 2000, enligt indexet. 

– Klimatkrisen kommer drabba oss alla, oavsett plats, inkomst, ålder och hudfärg. Lokala beslutsfattare och företag måste börja hantera klimatnödlägets obekväma verklighet och svara upp till den unga generationens krav, som leds av aktivister som Greta Thunberg, fortsätter Ömer Kücükdere. 

Inspel i debatten

Den tyska fastighetstjänsten uppger att de har beställt undersökningen som ett inspel i den växande debatten om hur storstäder kan klimatanpassas för att bli mer motståndskraftiga mot framtida klimatförändringar. 

Indexet baserar sig på existerande data från etablerad klimatforskning, bland annat studien från Jean-Francois Bastin, ekolog vid universitetet i Gent, samt WRI:s data om vattenbrist och Köppen–Geigers klimatklassifikation.

Lista: Städerna som drabbas mest

Bangkok, Thailand (100)

Ho Chi Minh City, Vietnam (85,27)

Amsterdam, Nederländerna (84,28)

Shenzhen, Kina (62,21)

Melbourne, Australien (49,53)

Cardiff, Storbritannien (47,03)

Seoul, Sydkorea (45,75)

Boston, USA (44,82)

Nairobi, Kenya (44,80) 

Marrakesh, Marocko (44,64)

(Totalsumman i indexet baserar sig på faktorer som vattenbrist, havsnivåhöjning, temperaturhöjning och förändring i klimattyp).

Källa: Nestpick 2050 Climate change city index.

Se hela Greta Thunbergs tal till världsledarna i Davos:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.