Uppvärmningen och de smältande isarna kommer inte bara leda till en höjning av havsnivåerna. Världen underskattar de geologiska riskerna med snabbt stigande temperaturer. Särskilt vid Grönland. Det hävdar Bill McGuire, professor i geovetenskap vid University College i London.
Enligt Bill McGuire kommer den minskade tyngden på jordplattorna, som följer på smältande isar, orsaka intensiv seismisk aktivitet. Inom några årtionden skulle detta kunna orsaka enorma jordbävningar i havsdjupet utanför Grönland – och orsaka tsunamier med katastrofala följder i både Nordamerika och i Europa, sa han på en vetenskapsfestival i Chelmsford, enligt Financial Times.
– När Grönlands istäcke smälter kommer jordskorpan lyftas och orsaka jordbävningar. Vi vet inte tillräckligt om sedimenten utanför Grönland för att med säkerhet förutsäga vad som kan hända. Men det är definitivt möjligt att vi inom några decennier kan få se en tsunami som korsar Nordatlanten, säger McGuire.
40-50 meter hög tsunami i Norge
Han drar paralleller till Storeggaskredet för omkring 8 000 år sedan. Då hade is smält, vilket orsakade stora undervattensskred och en jordbävning, som i sin tur utlöste en tsunami som inne i Norges fjordar nådde uppåt 40-50 meters höjd. Han jämför också följderna av en sådan potentiell tsunami med den som tog 200 000 människoliv i Sydostasien på annandag jul 2004.
Samtidigt har Alaska, på andra sidan Arktis, redan börjat uppleva ökad seismisk aktivitet. I juli uppmättes en jordbävning av magnituden 8,2, den kraftigaste i USA på 50 år, sydväst om Alaska.
– När det gäller geologiska följder av klimatförändringarna kan Alaska ses som kanariefågeln i gruvan, säger McGuire och understryker att han inte är någon alarmist.
– När globala temperaturer stiger snabbare än de förmodligen någonsin har gjort, så är jag stolt över att larma. Nästan alla förutsägelser om klimatförändringarna hittills har varit underskattningar.