Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smältande isar kan orsaka enorm tsunami

Di Weekend besöker teknikbolaget Plejd, pratar framtid med Epidemic Sound och träffar Lisen Schultz som släpper ny bok om hållbarhet i näringslivet.
Smältande isar kan komma att orsaka stor seismisk aktivitet när tyngden på jordplattorna minskar.
Foto: IAN JOUGHIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Khao Lak 2004. Professorn jämför de möjliga följderna av en jättetsunami i Nordatlanten med den i Sydostasien för 17 år sedan.
Foto: AP

Snabbt smältande is på Grönland riskerar att orsaka jordbävningar och enorma tsunamier.

Forskare varnar för följderna av en sådan tsunami i Skandinavien och på de brittiska öarna. 

– Vi kan få en tsunami som korsar Nordatlanten, säger professor Bill McGuire.

Uppvärmningen och de smältande isarna kommer inte bara leda till en höjning av havsnivåerna. Världen underskattar de geologiska riskerna med snabbt stigande temperaturer. Särskilt vid Grönland. Det hävdar Bill McGuire, professor i geovetenskap vid University College i London. 

Enligt Bill McGuire kommer den minskade tyngden på jordplattorna, som följer på smältande isar, orsaka intensiv seismisk aktivitet. Inom några årtionden skulle detta kunna orsaka enorma jordbävningar i havsdjupet utanför Grönland – och orsaka tsunamier med katastrofala följder i både Nordamerika och i Europa, sa han på en vetenskapsfestival i Chelmsford, enligt Financial Times

– När Grönlands istäcke smälter kommer jordskorpan lyftas och orsaka jordbävningar. Vi vet inte tillräckligt om sedimenten utanför Grönland för att med säkerhet förutsäga vad som kan hända. Men det är definitivt möjligt att vi inom några decennier kan få se en tsunami som korsar Nordatlanten, säger McGuire.

40-50 meter hög tsunami i Norge

Han drar paralleller till Storeggaskredet för omkring 8 000 år sedan. Då hade is smält, vilket orsakade stora undervattensskred och en jordbävning, som i sin tur utlöste en tsunami som inne i Norges fjordar nådde uppåt 40-50 meters höjd. Han jämför också följderna av en sådan potentiell tsunami med den som tog 200 000 människoliv i Sydostasien på annandag jul 2004.  

Samtidigt har Alaska, på andra sidan Arktis, redan börjat uppleva ökad seismisk aktivitet. I juli uppmättes en jordbävning av magnituden 8,2, den kraftigaste i USA på 50 år, sydväst om Alaska.

– När det gäller geologiska följder av klimatförändringarna kan Alaska ses som kanariefågeln i gruvan, säger McGuire och understryker att han inte är någon alarmist. 

– När globala temperaturer stiger snabbare än de förmodligen någonsin har gjort, så är jag stolt över att larma. Nästan alla förutsägelser om klimatförändringarna hittills har varit underskattningar.

Regnet på Grönland oroar

Regn föll över grönlandsisen för första gången sedan mätningarna startade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.